een fietser (Faaria Chand) op een duo-fiets. Op de foto zie je hoe op deze fiets 2 mensen naast elkaar kunnen zitten.
  • Fietsers aan het woord

Vrijheid op de fiets voor iedereen

Wist je dat er in ons land meer fietsen dan inwoners zijn? En de fietsen worden net als de inwoners steeds diverser, wat betekent dat steeds meer mensen kunnen fietsen. Onze gastauteur Faaria Chand, zelf een fietsliefhebber met een handicap, vindt dat erg belangrijk. “Iedereen heeft het recht om de vrijheid van het fietsen te voelen!”

Voor een fietser met een handicap zijn er verschillende letterlijke en figuurlijke obstakels. Als reguliere fietser valt het je waarschijnlijk niet op, maar soms heeft een fietser met een handicap bijvoorbeeld wat meer ruimte nodig op het fietspad. In de afgelopen jaren zijn er in en rondom Rotterdam gelukkig veel fietspaden breder gemaakt. Hierdoor worden de paden veiliger en toegankelijker voor iedereen.”

Allerlei soorten fietsers en fietsen

“De diversiteit aan fietsen op het fietspad neemt ook toe. Van bakfietsen tot fatbikes en elektrische fietsen. Dit zorgt ervoor dat het drukker wordt en daardoor is het voor fietsers met een beperking soms ook spannender om op het stalen ros te stappen. Je moet meer opletten en dat vergt meer tijd en energie. Tegelijkertijd hebben fietsers met een handicap meer te kiezen, van duofiets tot tandem of rolstoelfiets.

Deze verschillende fietsen hebben allemaal zo hun eigen gebruiksaanwijzing en brengen de nodige uitdagingen met zich mee waar andere fietsers zich vaak niet bewust van zijn. Zo is een duofiets breder dan een reguliere driewielfiets en is een tandem vrij lang. De bochten moeten ruimer genomen worden en dan kunnen paaltjes in de weg erg onhandig zijn. Bijna alle aangepaste fietsen zijn dus gebaat bij een breed, toegankelijk (fiets)pad. Soms is begrip van andere fietspad- en overige weggebruikers ook erg welkom. Mensen die op een aangepaste fiets zitten, doen dat met een reden, ook als die niet meteen zichtbaar is.

Maar deze obstakels zijn geen reden om thuis op de bank te blijven zitten. Ik spreek uit ervaring als ik zeg: ‘ga er juist lekker op uit!’ Er zijn genoeg redenen om op de fiets te stappen. En ga vooral samen met iemand. Dat maakt het nog leuker.

Zo zit ik vaak op de tandem, dat is een lange reguliere fiets waarbij je achter elkaar zit. Samen trap je om de fiets in beweging te krijgen. Als piloot ben je verantwoordelijk voor de veiligheid, want jij hebt het stuur in handen. Samen op de fiets zitten is een ideale manier om iemand te leren kennen. Je hebt elkaar nodig op de fiets en bent van elkaar afhankelijk. Je hebt alle tijd om een praatje te maken.

Het kan ook spannend zijn om op iemand anders te vertrouwen. Omdat de piloot degene is die het stuur in handen heeft, is het voor mij belangrijk dat ik diegene vertrouw op de fiets. Een kennismaking en doorspreken wat voor mij belangrijk is bij het fietsen is het minimale voor we gaan trappen. Ik vind het bijvoorbeeld erg fijn dat ik weet of er een scherpe bocht of rood licht aankomt. Dan kan ik mij daarop voorbereiden voor ik van het zadel vlieg omdat ik het stuur even niet goed vast heb.”

Word jij fietspiloot?

“Als je dit leest als reguliere fietser maak ik graag van het moment gebruik om je aan te sporen ‘fietspiloot’ te worden voor iemand wat extra hulp nodig heeft. Er zijn verschillende fietsclubs waar je samen langere afstanden kunt fietsen. Er is bijvoorbeeld de tandemclub en er zijn verschillende buurthuizen die een duofiets hebben.

Het fietsen geeft naast veel plezier ook veel gezondheidsvoordelen. Die zijn denk ik voor een fietser met handicap extra belangrijk. Het behouden en verbeteren van je conditie gaat je met alles helpen. Ook kan het een doel op de dag zijn. Gewoon even naar buiten gaan en een stukje fietsen, genieten van alles en iedereen om je heen. Je voelt je gegarandeerd beter! Het is dus goed voor je fysieke conditie maar ook voor je mentale gesteldheid en dat lijkt mij een perfecte combi om voor de fiets te kiezen. Je beleeft altijd iets, al is het nog zo klein. Je kunt sowieso trots zijn op jezelf.

Fietsen is zo laagdrempelig dat bijna iedereen het kan en als je het niet kan zijn er fietslessen. Dit kan een goed startpunt zijn om te ontdekken welke fiets het beste bij je past, bijvoorbeeld als je een tijd niet meer hebt kunnen fietsen door omstandigheden.

Uiteindelijk heeft iedereen plezier van fietsen en is het ook nog goed voor de maatschappij!”

 

Faaria is 32 jaar en een trotse Rotterdammert. Als kind fietste ze al graag. Ze fietst regelmatig richting de Eendrachtspolder, het Lage Bergse bos, het Hoge Bergse bos of de Zevenhuizerplas. Op haar Instagram @faaria_c post ze foto’s van waar ze wandelt of fietst. Volg haar op Instagram!