-
Fietsfact
Alles wat je wil weten over de fietsbel
Duik mee in de wondere wereld van de fietsbel! In dit artikel vertellen we je alles over dit belangrijke en vrolijke onderdeel van jouw stalen ros.
Een fietsbel met felle kleuren, met Rotterdamse iconen, een verdrietig verroest exemplaar of gewoon een flinke toeter op je stuur; je komt ze in allerlei vrolijke vormen tegen. Maar waar het eigenlijk om draait, is dat je je als fietser kunt laten horen. Zo staat het sinds 1906 in de Nederlandse wet. Een werkende fietsbel is dan ook verplicht, zodat je anderen op de weg kunt waarschuwen dat je eraan komt.
Wat hebben een puntenslijper en een fietsbel met elkaar gemeen?
Ze werden beiden uitgevonden door de Britse John Richard Dedicoat, fietsfabrikant én leerling van de beroemde Schotse ingenieur James Watt (uitvinder van de stoommachine). Het eerst patent – het recht om als enige dit specifieke product te mogen maken – op de fietsbel werd in 1877 op naam van Dedicoat gezet.
Waarom zit je fietsbel aan de linkerkant van je stuur?
De voorloper van de bel was de toeter. Bij het toeteren moest een van je handen volledig het stuur loslaten. Daarom is er toen voor gekozen om de linkerhand te laten toeteren en niet de – meestal – dominante, stabiele rechterhand. Die kon zo netjes aan het stuur blijven en dan bleef jij als fietser overeind. Die traditie is ook met de fietsbel voortgezet. Gelukkig heb je nu alleen nog maar je linkerduim nodig om anderen te waarschuwen.
Waarom hebben wielrenners meestal geen fietsbel?
De fietsbel en wielrenners, dat is van oudsher geen gelukkig huwelijk. Wielrenners willen zo licht mogelijk fietsen, om zo hard mogelijk te gaan. Een fietsbel zorgt natuurlijk voor ‘overbodig’ gewicht. Daarom zie je de meeste wielrenners zonder bel op de weg. Toch is een fietsbel ook voor de snelle fietsers verplicht. Gelukkig zijn er tegenwoordig best wat lichtgewicht bellen die weinig ruimte innemen. Kijk bijvoorbeeld maar eens op deze pagina.
De fietsbel is een praktisch, noodzakelijk én vrolijk accessoire op de fiets. Je kan hem zo leuk maken als je zelf wilt. Wat dacht je van een gepersonaliseerde bel of één in de vorm van een appel? Maar voor alle bellen geldt: je hoort ze méters ver. Dus bel alleen als het moet, tringel met mate.
Meer weten over fietsbellen, verlichting en andere regels waar je je als fietser aan moet houden? De Fietsersbond zette alle mogelijke boetes op een rij.