Fietser in Rotterdam op fietspad tussen bomen met gele bladeren
  • Fietsfact

Antwoorden op jouw fietsvragen

De redactie van Rotterdam op díe fiets ontvangt regelmatig fietsvragen van volgers, die we natuurlijk graag beantwoorden. Staat jouw vraag hier niet bij? Stuur deze dan in via onze social media of stuur een mailtje naar: opdiefiets@rotterdam.nl

Wat is een handbike?

Een handbike is een fiets die ontworpen is voor mensen die hun benen niet kunnen gebruiken. Het systeem van de handbike werkt hetzelfde als die van een fiets, alleen kom je bij de handbike vooruit door deze te bedienen met je handen. Een handbike kan gekoppeld worden aan een rolstoel.

Wat doe ik met een oude fiets?

Heb jij een oude fiets staan die je niet meer gebruikt? Lever deze in bij het Milieupark of laat jouw stalen ros gratis ophalen door Gemeente Rotterdam. Als je denkt dat je fiets nog te redden valt, breng hem dan naar de fietsenmaker. Die kan vaak nog een heleboel onderdelen gebruiken van je fiets. Als je fiets het nog goed doet, kan je hem ook naar de kringloopwinkel brengen. Zo maak je er iemand anders blij mee.

Hoe zet ik mijn fiets goed op slot?

Er is niets vervelender dan dat je fiets gestolen wordt. Het voorkomen ervan is lastig, maar het gebruik van twee sloten in plaats van één kan het verschil maken. Denk aan een ringslot en een hangslot. Zo maak je het een fietsendief al een stuk ingewikkelder. Maak het hangslot vast aan iets dat vaststaat, zoals een lantaarnpaal of brug. Wil je zeker weten dat je fiets niet wordt gestolen? Zet ‘m in een bewaakte fietsenstalling of in je schuurtje. Een overzicht met de beste fietssloten vind je via de website van de ANWB.

Wanneer moet ik mijn fietshelm vervangen?

Fabrikanten van fietshelmen adviseren om deze tussen de 3 en 5 jaar te vervangen. Door jouw zweet en de regen op je helm gaat de kwaliteit na een aantal jaar achteruit. Daarom is het belangrijk om je fietshelm op tijd te vervangen. Aan de binnenkant zit een sticker met de datum waarop je ‘m hebt aangeschaft. Zo kan je berekenen wanneer het tijd is voor een nieuwe helm.

Ben je gevallen tijdens het fietsen en kwam je met je helm op de grond? Dan moet je jouw fietshelm gelijk vervangen. Door de val kan het zijn dat er scheurtjes in het beschermende materiaal zijn ontstaan.

Je fietssleutel is afgebroken in het slot, wat nu?

Het is vervelend en onhandig als je fietssleutel afbreekt in je slot. Gelukkig is het niet ingewikkeld om je sleutel er weer uit te krijgen. Je gebruikt hiervoor een tang. Plaats de tang op de afgebroken sleutel en trek eraan, zodat de sleutel uit het slot komt. Geen tang in de buurt? Probeer het dan met een pincet. Tot slot kan een klein magneetje nog uitkomst bieden, hou deze voor je sleutel en met geluk komt die er dan uit.

Is het niet gelukt? Breng je fiets dan naar de fietsenmaker. Die kan je slot openknippen en gelijk een nieuwe plaatsen.

Mag ik fietsen met een speaker?

Je ziet én hoort ze vast wel eens voorbijkomen: fietsers met een speaker. Ze zijn ook bijna niet te missen natuurlijk. Of dit wel of niet mag, is een lastige vraag. Als weggebruiker mag je geen overlast veroorzaken, want dit kan voor onveilige situatie zorgen. Maar of muziek uit een speaker overlast is, daar zijn de meningen over verdeeld. Wil jij graag een rondje op je stalen ros maken met een speaker? Zet de muziek dan niet te hard (75-80 decibel), zo voorkom je overlast.

Mag ik op de stoep fietsen?

Even over de stoep als het fietspad geblokkeerd is? Je hebt het vast eens gedaan, maar toch is het niet zo’n verstandig plan. Fietsen over de stoep kan je namelijk een boete van 60 euro opleveren. Als fietser ben je verplicht om het fietspad te gebruiken. Als dat niet kan, bijvoorbeeld omdat het fietspad is opgebroken, mag je de weg gebruiken om op te fietsen.

Hoeveel versnellingen kan een fiets maximaal hebben?

Er zijn twee soorten versnellingen: de naafversnelling en de derailleur. Het verschilt per fiets welke je hebt. Voor de naafversnellingen geldt dat het meest voorkomende aantal versnellingen drie, vijf, zeven of acht is. Je hebt tegenwoordig ook een optie met 14 versnellingen, voor als je meer over heuvels wil fietsen, maar dat is erg duur.

Een derailleur heeft een stuk meer versnellingen tot maximaal 27. Dat is mogelijk doordat een derailleur verschillende kettingbladen en kettingwielen heeft, waarmee kan worden gewisseld.

fiets-met-versnelling

Moet je beide handen aan het stuur houden op de fiets?

Als fietser is het niet verplicht om je beide handen aan het stuur te hebben tijdens je fietstocht, volgens de Wet. Maar er is ook nog zoiets als het ‘kapstokartikel’ en daarin staat dat je geen gevaar mag vormen voor andere mensen in het verkeer door ze te hinderen. Je mag dus wel zonder handen fietsen, maar let daarbij wel op dat je niet over de weg slingert en anderen in de weg fietst.

fietser-zonder-handen-aan-het-stuur

Met hoeveel mensen mag je naast elkaar fietsen?

Met z’n drietjes naast elkaar rijden en even bijkletsen, gezellig toch? Helaas mag het niet. Je mag met maximaal twee personen naast elkaar fietsen, ook als het erg rustig is op de weg. Als je met meer mensen naast elkaar rijdt, heb je de kans dat je andere weggebruikers belemmert. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus even doortrappen, dan heb je daarna alle tijd om bij te praten!

twee-fietsers-naast-elkaar

 

Hoe fiets ik het snelst door Rotterdam van noord naar zuid?

Met een route van ongeveer 6,5 kilometer fiets van je van noord naar zuid. De route start bij het Schieplein en eindigt bij Laan op Zuid. Tijdens deze fietsroute kom je ook over de Erasmusbrug. Leuk weetje: Dagelijks fietsen er gemiddeld 8.000 fietsers over de Schiekade en meer dan 15.000 over de Erasmusbrug.

Vanwege de drukte werkt Gemeente Rotterdam aan de veiligheid op deze fietsroute; verkeerslichten voor fietsers springen sneller op groen, fietspaden worden egaler gemaakt en waar mogelijk verbreed.

Je vindt de route hier:

  • Afstand
    - km
  • Type Route
    Stads
  • - uur
  • - uur

Wat is fixed gear?

Fixed gear, een fixie, dory of ook wel doortrapper is een lichte, eenvoudige fiets met maar één versnelling en zonder remmen. Je trapt om vooruit te komen en duwt de pedalen achteruit om af te remmen. Als je hard genoeg achteruit trapt, kan je zelfs achteruit fietsen. Dat gaat je op een normale fiets niet lukken. Doordat een fixed gear fiets maar één versnelling heeft, heeft deze heel weinig onderhoud nodig.

Wat de fixie ook leuk maakt, is dat je hem kan personaliseren. Kies zelf de kleuren van het frame, zadel en pedalen, en stel de fiets samen naar jouw smaak.

een-fixed-gear-fiets-voor-een-rood-roze-muur

Wat is een derailleur?

Een derailleur is een heel belangrijk onderdeel van je fiets. Dit onderdeel zorgt er namelijk voor dat jij je fietsketting van het ene kettingwiel op het andere kan overzetten, op het moment dat je schakelt. Sportieve fietsen zoals mountainbikes en racefietsen hebben bijna altijd een derailleur, omdat je hiermee kleine stapjes kan maken tussen je versnellingen. Dat is natuurlijk ideaal tijdens je sportieve tochtje!

De meeste fietsen hebben een naafversnelling, in plaats van een derailleur. Deze versnelling heeft veel minder onderhoud nodig en is daarom geschikt voor korte afstanden, zoals jouw fietstocht naar je werk of studie.

Derailleur-van-een-racefiets