2 personen waarvan 1 op een fatbike fietsen op een grindpad.
  • Fietsfact

De fatbike: grappig of gevaarlijk?

De fatbike is hip, en niet meer weg te denken uit het Rotterdamse straatbeeld. Maar wat is deze grappige mix tussen een fiets en een brommertje precies? En welke regels gelden er voor fatbikers? Op díe fiets zocht het voor je uit.

Fiets, scooter of brommer?

Fatbikes zijn elektrische fietsen. Ze mogen, net als andere elektrische fietsen, een motor hebben met maximaal 250 watt vermogen. Die motor ondersteunt het trappen op de fiets en houdt daar weer mee op als je harder dan 25 kilometer per uur gaat. De motor mag alleen maar draaien als je meetrapt.

Toch is er over fatbikes veel te doen. Dat komt doordat de voertuigen vrij eenvoudig op te voeren zijn. Er zijn gashendels te koop waarmee de motor aan de gang blijft zonder dat er getrapt wordt. Ook wordt regelmatig de begrenzer uitgeschakeld. Een aangepaste fatbike kan snelheden bereiken tot 45 kilometer per uur. Maar verandert dan wel van een grappige elektrische fiets met dikke banden in een illegaal motorvoertuig. Met een aangepaste fatbike mag je dan ook niet op de openbare weg. Bestuurders van opgevoerde fatbikes riskeren een boete van € 290.

Moet je als fatbiker een helm op?
Net als op een gewone (elektrische) fiets hoef je op een fatbike geen helm op. Maar het is wel een aanrader: met een helm verklein je het risico op ernstig hersenletsel na een ongeluk of val met 60 procent. Ga je (e-)fietsen in het buitenland? Kijk dan goed welke regels daar gelden voor het dragen van een helm.

Meer weten over het aanschaffen van een fietshelm? Kijk dan op de website van de Fietsersbond.

Mag je met je fatbike op het fietspad?

Met een legale fatbike mag je net als met een standaard elektrische fiets gewoon op het fietspad. Houd er wel rekening mee dat mensen op een gewone fiets vaak langzamer rijden en, zeker op heuvels en bruggen, meer wisselen in tempo. Zorg dus voor genoeg afstand tot andere fietsers en kijk uit met inhalen.

En hoe zat het ook alweer met die verzekering?

Een fatbike valt in principe onder je particuliere aansprakelijksverzekering. Als je met je fatbike schade veroorzaakt, kan je dat laten vergoeden uit die verzekering. Wil je een fatbike kopen? Kijk dan goed naar de polis van je aansprakelijheidsverzekering. Sommige verzekeraars hebben besloten om schade door fatbikes niet meer te vergoeden, omdat er relatief veel ongelukken mee gebeuren.

Fatbikes zijn niet goedkoop en erg gewild. Het is dus verstandig ze ook te verzekeren tegen diefstal. Maar omdat ze vaak gestolen worden, vinden steeds meer verzekeraars het risico te groot. Bijna alle grote verzekeraars zijn inmiddels gestopt met diefstalverzekeringen voor fatbikes. Bij kleine verzekeraars kunnen de premies flink oplopen.