Een bord waarop fietsknooppunten worden aangegeven
  • Fietsfact

De geschiedenis van de fietsknooppunten

Je hebt er vast wel eens van gehoord: fietsknooppunten. Aan de hand van deze knooppunten, die met nummers worden aangegeven, kan je een route fietsen (of wandelen) door Nederland. Maar wie heeft het bestaan van de knooppunten bedacht?

Je zou het niet verwachten, maar de fietsknooppunten zijn het werk van een mijningenieur. Hugo Bollen was zijn naam. Hij werkte van 1971 tot 1990 in verschillende mijnen in België. Toen de mijnen sloten, wilde Hugo iets anders gaan doen. Het lukte hem om van zijn hobby zijn werk te maken.

In contact met de natuur

Samen met zijn vrouw maakte de ingenieur in zijn vrije tijd allerlei fiets- en wandelroutes aan de hand van topografische kaarten. Eén van de redenen hiervan was dat ze graag meer mensen vaker in contact wilden brengen met de natuur. De andere reden was wat praktischer: “Ik ga regelmatig een stukje fietsen met mijn vrouw en zij vond het vervelend om bij ieder kruispunt stil te staan om op de kaart te moeten kijken waar we naartoe moesten.” Het stel besloot daarom de door hun gemaakte routes met nummers in kaart te brengen. Zo werden de fietsknooppunten geboren.

Eerste fietsroutenetwerk

Toen in 1990 het Regionaal Landschap Kempen en Maasland in België werd opgericht, overtuigde Hugo de juiste mensen om daar een fietsroutenetwerk aan te leggen. De route was 350 kilometer lang en werd in 1995 geopend. Een aantal jaar later breidde het netwerk zich uit naar Nederland. In 2014 is het laatste stukje aangelegd in Flevoland. Inmiddels zijn er maar liefst 8900 fietsknooppunten te vinden in ons land. Meer dan genoeg om elke dag weer op je rijwiel te stappen en de mooiste routes te fietsen.

Een fietsknooppunt in Rotterdam

Aan de slag met fietsknooppunten

Wil jij een rondje fietsen aan de hand van de fietsknooppunten? Je kan zelf een route plannen met de fietsknooppuntenplanner van de ANWB of fiets een route door Rotterdam of omgeving die aan de hand van knooppunten die zijn gemaakt door het fietsnetwerk.