Vrouw rust tijdens haar fietsvakantie in Duitsland uit in het groen.
  • Fietsfact

Wat is de mooiste bestemming voor een fietsvakantie?

Heb je Rotterdam en omgeving inmiddels wel ontdekt op de fiets? Overweeg dan eens een fietsvakantie. In dit artikel vind je een paar mooie fietsvakantiebestemmingen in Europa. Met wat links om verder te zoeken én tips voor de voorpret.

Een geslaagde fietsvakantie valt of staat met een goede voorbereiding. Denk dus eerst na over waar je gaat fietsen en in welke tijd van het jaar. Kan je niet goed tegen de warmte? Dan is fietsen in Zuid-Frankrijk in augustus een slecht plan. En hoe is het met je conditie? Als je al af moet stappen op de Willemsbrug vallen in Italië wel wat provincies af.

Een goede voorbereiding

Ook belangrijk: hoe ga je reizen? Boek je een georganiseerde fietsvakantie, waarbij je bagage wordt vervoerd en je fiets achter de touringcar in de aanhanger gaat? Stap je met fiets en al in de trein? Of reis je met je eigen auto en een fietsdrager? Allemaal zaken die weer samenhangen met wat je moet reserveren, welke verzekeringen je nodig hebt en wat er op je paklijst staat.

Plan als je op eigen gelegenheid gaat je fietsroutes van tevoren en bekijk ze bijvoorbeeld op Google Maps of een app als Komoot. Laat de gekke plaatsnamen en niet te missen monumenten vast op je inwerken. Zoek even hoe je ‘lekke band’ zegt of ‘factor 50’ in het land van bestemming. En verdiep je in de verkeersregels voor fietsers van het land waar je gaat fietsen.

Á vélo

Romantische steden, uitgestrekte velden, kabbelende beekjes en de geur van lavendel. We zijn in Frankrijk! Een land met talloze prachtige fietsroutes, bijvoorbeeld door de beroemde Loire-vallei waar je langs kastelen en wijngaarden fietst. Ook de Provence, Bretagne en de Franse Alpen zijn populair.
Attention!
In Frankrijk moet je als fietser zoveel mogelijk aan de rechterkant van de weg rijden. Is er een fietspad beschikbaar? Dan ben je verplicht om dat te gebruiken. Fietsers hebben er voorrang bij het nemen van rotondes, maar moeten wel uitkijken voor voetgangers.

In bici

In Italië is Toscane dé favoriete fietsbestemming. Met zijn betoverende landschappen, cipressen, glooiende heuvels en wijngaarden fiets je er van het ene fraaie uitzicht naar het andere. Ook de regio’s Umbrië en Piemonte zijn de moeite waard.
Attenzione!
Fiets je buiten de bebouwde kom? Dan ben je verplicht een reflecterend veiligheidsvest te dragen als het donker is. Ook als je door een tunnel rijdt, moet je als fietser een veiligheidsvest dragen.

Mit dem Fahrrad

Fiets langs de Rijn, de Moezel of de Elbe en ontdek charmante Duitse dorpjes, wijngaarden en kastelen. Het Bodenmeer-fietspad is ook populair, met prachtige uitzichten op het meer.
Achtung!
Is er een Fahrradstrasse? Dan moet je die gebruiken. Let goed op de voorgeschreven richting. Kinderen tot 8 jaar moeten op de stoep fietsen, ook al is er een fietspad. Fietst jouw kind op de stoep? Dan mag jij dat als begeleidende ouder ook.

Biciclom

Verken de kust van Kroatië tijdens een fietsvakantie. Fiets over de eilanden, bezoek historische steden zoals Dubrovnik en geniet van de turquoise wateren van de Adriatische Zee.
Pazi na!
In Kroatië draagt iedere fietser onder de 16 verplicht een helm, óók achterop. Kinderen onder de 9 mogen niet op de weg fietsen, en tussen de 9 en 14 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene. Ook goed om te weten: fietsers mogen nooit naast elkaar rijden.

Jalgrattaga

Een laatste verrassende bestemming: het sprookjesachtige landschap van Estland, met uitgestrekte bossen, moerassen en kustlijnen. Verken de middeleeuwse oude stad van Tallinn, het schilderachtige eiland Saaremaa en het prachtige Lahemaa National Park.
Ettevaatust!
In Estland moeten fietsers altijd beide handen aan het stuur houden. Je mag er dus zeker niet mobiel bellen als je fietst. Alleen om richting aan te geven mag je één hand even van het stuur halen.

Weet jij al waar je naartoe gaat? Fijne vakantie!