• Fietsfact

De wereld van versnellingen

Als je weet hoe je ze moet gebruiken, maken versnellingen jouw fietsritje een stuk makkelijker. Zeker met harde tegenwind bij Beurs of als je de Van Brienenoord oprijdt. Maar welke soorten zijn er en welke passen het beste bij jou? Dat leggen wij je uit.

Er zijn twee soorten fietsversnellingen: de naafversnelling en de derailleur. Een naafversnelling zit verwerkt in de naaf van het achterwiel. Het voordeel hiervan is dat er geen stof of vocht bij je versnelling komt. Een ander voordeel is dat je van versnelling kan veranderen terwijl je stilstaat. Dat kan bij een derailleur niet. Een derailleur zie je vooral bij sportieve fietsen. Zulke fietsen hebben meestal geen gesloten kettingkast, waardoor onderhoud aan de versnellingen makkelijker is.

Een ander belangrijk verschil is dat je bij een derailleur met kleine stapjes kan schakelen. Handig als je bijvoorbeeld een heuvel opfietst, dan kunnen die kleine stapjes tussen de versnellingen net het verschil maken om tot de top te komen. Bij naafversnellingen is het verschil tussen de versnellingen veel groter en daardoor geschikter in de stad dan op een sportieve route.

Makkelijk fietsen

Versnellingen maken het fietsen makkelijker, want ze zorgen ervoor dat je dezelfde energie kwijt bent in verschillende situatie. Als je bijvoorbeeld de wind mee hebt, dan schakel je een tandje zwaarder. Je fietst dan sneller, maar dat kost je geen extra energie. Heb je wind tegen of fiets je een viaduct op? Dan schakel je een tandje terug. Door terug te schakelen kom je makkelijker vooruit – het kost je minder energie, maar je gaat dan wel iets langzamer.

Het juiste aantal

Wat bij jou past is afhankelijk van wat voor fietstochtjes je wil maken. Maak jij alleen korte ritjes door de stad, dan kan je kiezen voor een fiets zonder versnellingen. Deze fietsen zijn goedkoop en hebben weinig onderhoud nodig. Fiets jij regelmatig wat langere stukken? Dan kan je beter kiezen voor een fiets met 3,7 of 8 versnellingen. Deze zijn geschikt om viaducten of bruggen mee over te fietsen.

Wil je lange stukken fietsen of ga je op fietsvakantie? Kies dan voor 14 versnellingen. Daarmee heb je altijd genoeg versnellingen en deze hoeveelheid past bij alle fietsomstandigheden. Prijziger is het wel, maar het betaalt zich terug in fietsplezier! Ben je een wielrenner? Kies dan voor een derailleur, met bijvoorbeeld 30 versnellingen.

De keuze is reuze in de wereld van de fietsversnellingen, ben je er nog niet helemaal uit? Gebruik dan de keuzehulp van de Fietsersbond. Schakelen maar!