• Fietsfact

“Ik help mensen aan een fiets die er zelf geen geld voor hebben”

Sema Acar (45) is fietsmakelaar voor de Fietsbank in Rotterdam. Dit betekent dat zij ervoor zorgt dat er fietsen worden ingezameld voor mensen die het zelf niet kunnen betalen. “Zo geven wij deze mensen meer kansen.”

Terwijl we op de veertigste verdieping van De Rotterdam, op Kop van Zuid, zijn met uitzicht op de Erasmusbrug, vertelt Sema enthousiast over haar werk: “Als fietsmakelaar voor de Fietsbank zoek ik contact met organisaties en fietsenmakers die tweedehands fietsen repareren. De Fietsbank is een netwerkorganisatie, die tweedehandsfietsen repareert tot veilige fietsen en deze aan Rotterdammers geeft die niet in staat zijn om zelf een fiets te kopen.”

“Inwoners van Rotterdam kunnen zich via een hulpverlener aanmelden bij de Fietsbank, zoals via een gezinscoach van WMO Radar. Ik weet dan dat zij een fiets nodig hebben. Uiteindelijk ben ik de schakel tussen de mensen en aanbod aan fietsen.” Naast het verzamelen van fietsen houdt Sema zich bezig met vervoer van de fietsen (tussen fietsenmaker en de uitgifteplekken), de opslag van de fietsen en het zoeken van organisaties die de fietsen uitgeven aan de Rotterdammers.

Sema Acar

Reiskosten

Laatst maakte ze een Rotterdamse dame heel blij met een fiets. “De mevrouw had net een nieuwe baan. Ze kwam er al snel achter dat ze hoge reiskosten maakte om op haar werk te komen. Eigenlijk werkte ze het eerste uur ‘voor niks’, want dat geld ging op aan haar reiskosten. Wij hebben er toen voor gezorgd dat ze een fiets kreeg. Daardoor kan ze dat geld nu sparen en het bijvoorbeeld aan boodschappen uitgeven. Het verbetert haar leven, dat raakt me”, zegt Sema.

Met haar baan als fietsmakelaar zorgt Sema ervoor dat het leven van Rotterdammers die graag willen fietsen makkelijker en leuker wordt: “Kinderen kunnen makkelijker op de fiets naar een nieuwe school of hobby. Hun wereld wordt daarmee groter en zo nemen ook de kansen voor de kinderen toe.”

Fietscultuur

Met haar werk wil Sema ervoor zorgen dat er steeds meer fietsers in Rotterdam zijn en mensen minder met de auto reizen. “Als we daarop inzetten vergroten we duurzame mobiliteit. Dat is beter voor het milieu en de gezondheid. Sowieso is fietsen en daarmee bewegen gezonder dan in de auto of de bus zitten. De Nederlandse fietscultuur geldt niet voor alle gebieden en wijken in Rotterdam, fietsen is daar niet vanzelfsprekend. In die wijken willen we kinderen juist leren om op jonge leeftijd al te fietsen. Door ze een fiets aan te bieden kunnen ze het toch leren, daar doe ik het voor.”

Werkplaatsen

De komende tijd gaat Sema op zoek naar meer (sociale) werkplaatsen en fietsen: “Bij werkplaatsen kunnen onder andere vrijwilligers aan de slag met het repareren van fietsen. Als ze gerepareerd zijn tot veilige fietsen, kunnen wij ervoor zorgen dat ze bij de mensen komen die ze het hardst nodig hebben. Daarnaast heeft de werkplaats er ook iets aan, zij hebben meer werkgelegenheid voor de mensen daar.”

Lever je ongebruikte (kinder)fiets in

Heb jij zelf nog een (kinder)fiets staan die je niet meer gebruikt? Breng jouw kinderfiets naar een inleverpunt, de gemeente Rotterdam organiseert in samenwerking met ANWB een inzameling tot eind september. Wie weet maak je een andere Rotterdammer blij met jouw stalen ros.

Heb je nog vragen? Stuur ze naar fietsbank@rotterdam.nl.