• Fietsfact

Spanning en grapjes tijdens het verkeersexamen

Afgelopen woensdag, 1 juni, was een spannende dag voor de leerlingen van groep 7a van de Willibrordschool in Rotterdam. Zij deden mee aan het Verkeersexamen op de fiets. Zenuwachting gingen de kinderen en docent Lisanne van der Laan op pad.

Het Verkeersexamen voor de kinderen begon bij basisschool ’t Landje. Onder begeleiding van studenten van het Albeda Sportcollege legden ze een parcours af over het schoolplein. Eerst moesten de kinderen tussen twee smalle plankjes doorfietsen, daarna zigzagden ze tussen pionnen door en op weg naar het eindpunt kwamen ze nog een stoppunt tegen. Onderweg goed richting aangeven was belangrijk. Het parcours zonder kleerscheuren doorstaan? Dan mochten de jonge Rotterdammers door naar het echte examen.

Zenuwachtig

Volgens docent Lisanne van der Laan waren de kinderen zenuwachtig. “Ze hebben de route van tevoren wel een paar keer bekeken, maar ze vonden het vooral spannend als er bijvoorbeeld een weg afgesloten zou zijn. Ze weten nog niet zo goed hoe ze moeten omgaan met een onverwachte situatie.” Toch stuurde ze al haar leerlingen met veel vertrouwen de weg op. “Ze wisten waar ze op moesten letten, want ze kennen de verkeersregels en ik heb ze uitgelegd wat er ging gebeuren.”

Grapjes onderweg

Bij het eindpunt van het examen in de Zwarte Paardenstraat, komt de tienjarige Berkay met flinke snelheid en al lachend aangefietst bij het eindpunt. “Ik vond het heel leuk, maar ook spannend. Ik wist niet goed wat er ging gebeuren, omdat ik de route nog nooit had gefietst. Aan het begin fietste ik zelfs even de verkeerde kant op. Onderweg ging het beter, want ik was met mijn vrienden en we maakten grapjes.” Leeftijdsgenootje Aymen was minder nerveus: “Het ging goed, omdat ik het meeste onderweg had verwacht. De juf had ons goed voorbereid.”

Berkay fietst het parcours

Inmiddels is de uitslag binnen, zowel Berkay als Aymen zijn geslaagd voor het verkeersexamen op de fiets!