Fietsband-met-herfstblaadjes
  • Fietsfact

Hoe hard moet je fietsband zijn?

Te harde of te zachte banden, het fietst niet fijn. Hoe hard jouw band moet zijn ligt aan het type fietsband en de ondergrond waar je op fietst.

Hoe breder je fietsband, hoe minder lucht je nodig hebt in je banden. De banden van een mountainbike zijn breed, deze hoef je dus minder hard op te pompen. Smallere banden, zoals die van jouw stadsfiets, hebben meer lucht nodig. Ook als je zware dingen vervoert is het handig om je fietsbanden harder op te pompen.

Bar per fietsband

De banden van je stadsfiets hebben ongeveer 4,5 bar* nodig, bredere banden (zoals die van een mountainbike) 3,0 bar. Wielrenfietsen hebben heel dunne banden, daarbij raden we aan om niet meer dan 8,5 bar in je banden te pompen. Het aantal bar kan je meten met een fietspomp met een barmeter. Heb je die niet? Druk dan met twee vinger in je fietsband, als je deze niet meer in kan drukken zit er genoeg lucht in.

Asfalt, zand of sneeuw

Waar je fietst bepaalt ook hoe hard of zacht je banden moeten zijn. Bij asfalt kan je beter hard opgepompte banden hebben. Als je vaak een bos- of zandpad afrijdt, zijn zachtere banden handig. Zachte banden zorgen er op dit soort paden voor dat je meer grip hebt. Dat geldt ook voor fietsen in de sneeuw. Laat bij de eerste sneeuwvlokjes dus een beetje lucht uit je ventiel ontsnappen en ga weer veilig – en verlicht – op pad.

*Bar betekent de eenheid waarmee druk wordt gemeten, bijvoorbeeld luchtdruk in een fietsband.