Op de grond staan een beugelslot, een vouwslot en een kettingslot tegen een fietswiel aan.
  • Fietsfact

Ieder z’n fietsslot

Geen fiets zonder fietsslot. Zo simpel is het. Het is dé manier om je fiets te beschermen tegen diefstal. Er zijn tientallen soorten sloten. In dit artikel lees je over de meest voorkomende fietssloten die er zijn. Welke past het best bij jou?

Laten we beginnen met het bekendste slot: een ringslot. Als je een fiets koopt, zit dit er vaak al op. Het fijne aan ene ringslot is dat het vastzit aan je tweewieler en je hem dus niet kunt vergeten. Ook hebben de meeste ringsloten het ART-keurmerk. Dit is vaak een eis van een fietsverzekeraar. Het nadeel: dieven krijgen een ringslot makkelijk open. Ook kun je met dit slot je fiets nergens aan vastzetten. Daarom is het handig om een extra slot naast je ringslot te hebben.

Een kabelslot bijvoorbeeld. Dit zijn staaldraden met daaromheen een plastic buisje. Het is niet zwaar, makkelijk mee te nemen en je kunt je fiets ermee aan een paal of boom vastzetten. Alleen is een kabelslot makkelijk doorgeknipt door een fietsendief. Een kettingslot daarentegen is beter bestand tegen vlugge diefstal.

Dikke stalen schakels

Een kettingslot is gemaakt van dikke stalen schakels met daaromheen een bescherming, om te voorkomen dat je fiets beschadigd. Hoe zwaarder het kettingslot, hoe beter beschermd. Kettingsloten hebben vaak het ART-keurmerk. Het nadeel: door de zwaarte is het lastiger om mee te nemen op de fiets én heb je kans dat het slot je fiets beschadigd. De echt zwaardere versies hiervan worden gebruikt voor elektrische fietsen, brommers, scooters en zelfs motoren.

Wil je je fiets goed beschermen, maar niet met een zwaar kettingslot? Dan heb je nog een beugelslot. Dit is een stalen beugel in de vorm van een u. De bescherming van je fiets is hiermee erg hoog. Met wat creativiteit lukt het meestal om je fiets hiermee aan iets vast te zetten, zoals een lantaarnpaal. Het is wel lastig om het beugelslot mee te nemen op de fiets; het zit nogal eens in de weg.

Opvouwbaar slot

Op pad met een vouwslot is weer heel anders. Het heeft de voordelen van een beugelslot, maar – de naam zegt het al – je kunt het opvouwen! Daarmee is het probleem van het meenemen ervan op de fiets opgelost.

Een variant op het beugel- en vouwslot is het alarmslot. Hiermee zit er een alarm aan je beugelslot, dat afgaat als iemand er met je fiets vandoor wil gaan. Sommige alarmsloten zijn verbonden met je telefoon, zodat je direct een bericht krijgt als het alarm afgaat. Dit soort sloten zijn wel een stukje duurder dan het gemiddelde fietsslot. Verder zal je de batterijen regelmatig moeten vervangen. En kan het alarm afgaan door bijvoorbeeld harde wind.

Rijd je op een stads- of tourfiets, ben je niet verzekerd, en parkeer je jouw fiets regelmatig in openbare stallingen of bij jou in de straat? Dan is een licht kettingslot het meest aan te raden.