zangers in fietstunnel Rotterdam Centraal met voorbij rijdende fietser
  • Fietsfact

Iedereen verlicht, op díe fiets

‘Iedereen verlicht, op díe fiets!’ Met die slogan is de Rotterdamse fietsverlichtingscampagne woensdag 1 december van start gegaan. De boodschap werd zingend gepresenteerd in de fietstunnel bij het Centraal Station. Het doel van de campagne is om iedereen te herinneren aan het gebruik van fietsverlichting, zeker tijdens deze donkere winterdagen.

Nietsvermoedende verlichte én onverlichte fietsers werden tijdens deze vrolijke actie verrast in de Provenierstunnel. Voor de gelegenheid werd de tunnel een paar uur omgedoopt tot het ‘Fietspad van Verlichting’. De fietsers werden getrakteerd op een lichtshow en gratis Op díe fiets-lampjes. Een gospelkoor maakte het geheel compleet met liedjes zoals This little light of mine en Shine a little light for me.

Fietsverlichting: voor jezelf en anderen

Veel fietsers reageerden verrast en vonden het een leuke actie. Er werd meegezongen en er werden meer dan 1.000 fietslampjes uitgedeeld. “Ik vergeet altijd mijn lichtjes, dus erg fijn,” vertelt een jonge vrouw.

Britt Reijners, communicatieadviseur Mobiliteit bij gemeente Rotterdam, zag dat de actie meteen effect had: “Fietsers die geen verlichting hebben, stoppen en vragen om een fietslampje. Dat is wat we willen; mensen een friendly reminder geven om hun fietsverlichting aan te zetten. Het gaat erom dat je zelf goed zicht hebt en dat je zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Zo voorkom je veel onveilige situaties en ongelukken.”

Bekijk de aftermovie van het evenement via YouTube.

De komende maanden blijft de campagne actief op onze website en socialmediakanalen. Zo geven we je tips en laten we Rotterdammers aan het woord die ‘verlicht zijn’. Nieuwsgierig? Lees dan ook:

Ook OPEN Rotterdam was erbij op 1 december.