Een specialist met blauw handschoenen draait de fietsketting aan, zodat de fiets wordt afgesteld op het lichaam van de fietser.
  • Fietsfact

Met bikefitting zit iedereen fijn op de fiets

Lekker op je fiets zitten, heeft niet alleen met je zadel of je kleding te maken. Het gaat er vooral om of je stalen ros goed op jouw lichaam is afgesteld. Dus of je goed bij je trappers kan en of je armen in de juiste hoek staan als je je stuur vasthoudt. Dat afstellen noemen we bikefitting. Waarom dit belangrijk is, leggen we je in dit artikel uit.

Het klinkt misschien als iets voor een professionele fietser, maar het afstellen van je fiets op jouw lichaam is voor iedereen handig. Het zorgt ervoor dat je zo comfortabel mogelijk op je fiets zit, waarmee je blessures voorkomt zoals pijn in je onderrug of knieën. Hierdoor kan je langer trappen en kan jij als (professionele) fietser beter presteren.

De stadsfietser haalt al veel voordeel uit een statische bikefitting. Dit betekent dat jouw lichaamsmaten, zoals de lengte van je onderbenen en je armen, in verhouding staan met die van je fiets. Je kan dit op verschillende plekken in Rotterdam laten doen.

Duidelijkheid over je klachten

Heb je serieuze klachten tijdens of na het fietsen? Dan is het belangrijk om wat dieper in te gaan op de afstelling van je fiets. Een dynamische bikefitting kijkt specifiek naar de bewegingen die je op de fiets maakt. Hierdoor krijg je een goed beeld van de oorzaak van je klachten. Een specialist volgt jouw bewegingen tot in detail, bijvoorbeeld met 3D infrarood technologie. Na een analyse passen ze jouw tweewieler aan. De juiste afstelling om klachten te voorkomen, zit vaak in de details, zoals de kanteling van je zadel of de lengte van een stuurpen.

In Rotterdam zijn verschillende bikefitters te vinden. Bijvoorbeeld bij fietsalliantiepartner De Biomechanieker in West of bij Databikefit in Overschie, bij Jurrian Bike in het centrum of in Kralingen bij Sportgeneeskunde Rotterdam.

Zit je niet lekker op je fiets en gebruik je hem dagelijks? Dan is een bezoekje aan een specialist zeker aan te raden. Want elke fietser is uniek.