• Fietsfact

Rick fietst duizenden kilometers voor het goede doel

De 60-jarige Rick van der Linden doet jaarlijks mee aan een fietstocht voor een goed doel. Hij vindt het belangrijk om zich in te zetten voor anderen en hij houdt er erg van op de trappers te staan. Liefst in de Italiaanse bergen, maar ook in en rond Rotterdam.

In 2023 fietst Rick mee met de Tour for Life. Het geld dat hiermee wordt opgehaald gaat naar kankeronderzoek. Het wordt zijn zevende tocht voor het goede doel. “Ik ben in 2015 gestopt met judo en zocht een andere sport. Toen heb ik me ingeschreven voor de Giro di KiKa: een zes daagse tocht door de Italiaanse Dolomieten. Op het moment dat ik begon met trainen, reed ik nog op een goedkope fiets. Ik fietste er doordeweeks mee naar mijn werk en legde langere tochten af in het weekend.”

Het moment dat Rick voor het eerst de Italiaanse bergen zag vergeet hij nooit meer: “Dat is wel wat anders dan de Limburgse heuveltjes. Je ziet tijdens het klimmen echt af, maar als je eenmaal op de top bent is het echt genieten. De afdaling is je beloning. Het geeft een kick; de snelheid, het uitzicht en natuurlijk weten dat je dit voor iemand doet.”

Vier wielrenners fietsen voor een kasteel uit
De fietser links is Rick.

Inzetten voor een ander

Rick, die in het dagelijks leven als manager onderhoud werkt bij Securitas, heeft meerdere keren de Giro di Kika gefietst, maar ook de Tour du ALS, Ride for Kids en de Tour for Life. “Zolang ik gezond ben, wil ik dit blijven doen. De dochter van een collega was pas vijftien jaar toen ontdekt werd dat zij kinderkanker had. Voor kinderen zoals haar zet ik me in.”

Natuurlijk zorgt het fietsen er ook voor dat Rick fit blijft: “Volgend jaar tijdens de Tour for Life leggen we 1300 kilometer af met 19.000 hoogtemeters. Dat doe ik samen met drie andere fietsvrienden in acht dagen. Hard werken, maar ook goed om fit te blijven. We hoeven geen Tour de France te winnen, dus we doen het rustig aan onderweg en gaan ook regelmatig ergens zitten voor een bakkie. Het moet wel leuk blijven.” Daarom hebben Rick en zijn fietsvrienden een spelletje bedacht: “We zoeken tijdens het fietsen reigers en ooievaars. Diegene die er het eerst een ziet, heeft gewonnen!”

Drie wielrenners staan naast elkaar en steken hun duimen op.

Klimmetje op Erasmusbrug

Om elk jaar weer goed getraind aan de start te staan, fietst Rick heel wat af in Nederland. “Elke zondagochtend trap ik de Van Brienenoordbrug over, ga ik verder langs de Oude Maas en rijd ik via de Beneluxtunnel weer terug richting Delft. Dat is een rondje van 80 kilometer. Daarnaast ga ik minimaal twee keer per week op de fiets naar mijn werk. Onderweg kom ik door Rotterdam en heb ik een lekker klimmetje op de Erasmusbrug. Een ideale training!”

Als je Rick wil sponsoren, kan je via de website van Tour for Life een donatie doen. Het geld dat wordt opgehaald, gaat naar kankeronderzoek.