• Fietsfact

Zwetend op weg naar de finish tijdens Rotterdam Cyling On Tour

Op een zonnige maandagochtend ging de tweede week van Rotterdam Cycling On Tour van start bij de Bergse Voorplas. Leerlingen uit klas één en twee van verschillende middelbarescholen uit Hilligersberg fietsten een virtueel parcours door Rotterdam en deden mee aan een BMX-training.

Het is een gezellige, sportieve bedoening bij aankomst op het terrein van Rotterdam Cycling On Tour. Er ligt een uitdagend BMX-parcours met heuveltjes en pionnetjes. Verderop staat de truck waarin de scholieren de virtuele route fietsen. Door de speakers in de truck klinken de motiverende woorden van wielrenner Tom Dumoulin: “Je kan het!”

Op speciale indoorfietsen leggen de jonge Rotterdammers maximaal 9,8 kilometer af via een tv-scherm. Dit is precies dezelfde route als die de wielrenprofs tijdens de Tour de France in 2024 of 2025 gaan fietsen. De leerlingen krijgen twintig minuten voor deze sportieve uitdaging.

De indoorfietsen

Kennismaken met wielrennen

Daniëlle Everling van Sportbedrijf Rotterdam vertelt: “We organiseren Rotterdam Cycling On Tour omdat we de Tour de France weer naar Rotterdam willen halen. Op deze manier laten wij zien wat we als stad kunnen. Daarnaast hebben we als doel om zoveel mogelijk scholieren kennis te laten maken met wielrennen en ze te laten fietsen. In Rotterdam zijn er nog veel mensen zonder fiets of zijn er kinderen die überhaupt niet fietsen.” Voor sommige leerlingen is het daarom ook een spannende dag: “Het BMX-parcours is lastig voor kinderen die niet vaak op de trappers staan. De trainer probeert ze toch aan te sporen om een rondje te fietsen. Dat is al een overwinning voor ze.”

Foto: Vivienne Magalie Photography

Fietstocht in spijkerbroek

Caner Yalamoglu begeleidt de scholieren op de virtuele fiets. “Soms hebben ze geen zin om te zweten, maar ik probeer ze te motiveren om toch mee te doen en het uiterste eruit te halen. Vorig jaar was er een meisje die aankwam in spijkerbroek en vertelde dat ze sporten niet leuk vond. Zij reed uiteindelijk de beste tijd en ging vrolijk weg. Dat is mooi om te zien.” Ook leerling Julian heeft genoten van zijn fietstochtje: “Ik vond het geweldig! Het is gaaf om Rotterdam virtueel te zien. Ik ben nu wel moe.” Klasgenoot Gijs vond het erg leuk, maar ook zwaar: “Het is best zwaar trappen, want ik vergat nog wel eens om te schakelen. De virtuele route is echt mooi gemaakt.”

Foto: Vivienne Magalie Photography

Op zoek naar talent

Naast het stimuleren van fietsen onder Rotterdamse leerlingen, is de actie eigenlijk ook een ‘talentenjacht’. “In de truck worden alle gegevens van de fietsers bijgehouden: de tijd, hartslag, wattages en het aantal kilometers dat ze hebben gefietst. Uiteindelijk hebben we aan het einde een top tien met jongeren die eruit springen. Aan die talenten vragen we of zij hiermee verder willen. Zo scouten we soms leerlingen voor topsport, een mooi achterliggend doel”, vertelt Daniëlle.

De komende zeven weken stappen er nog een heleboel leerlingen op de fiets. De truck van Rotterdam Cycling On Tour gaat langs in Delfshaven, Rotterdam Centrum, Charlois, IJsselmonde en Feijenoord.