Twee mensen op een handbike
  • Fietsfact

Van racefiets naar handbike: “Ik ben heel blij dat ik dit kan doen.”

Na een zwaar ongeluk kon Vincent Harte (50) niet meer lopen. Dit weerhield hem er niet van om te blijven fietsen. De sportieve Schiedammer is nu handbiker en zit in het bestuur van wielervereniging RWC Ahoy, waar hij de handbikers vertegenwoordigt.

Voor het ongeluk, nu veertien jaar geleden, zat Vincent regelmatig op de racefiets. Na het ongeluk heeft Vincent het handbiken snel opgepakt: “Ik heb het gelijk aangevraagd via de gemeente en ben daarna gestart bij RWC Ahoy.” De overgang van racefiets naar handbike was wel even wennen: “In het begin heb ik er nooit zo bij stilgestaan dat handbiken zo anders is. Ik wilde gewoon doorgaan met mijn leven. Toch ben ik heel blij dat ik weer de mogelijkheid kreeg om te gaan sporten. Mijn armen doen het gelukkig nog goed, want die heb je hard nodig bij het handbiken.” Uiteindelijk werd Vincent steeds beter in het handbiken: “Ik ben ooit zesde geworden in mijn categorie tijdens de Nederlands Kampioenschappen handbiken, wie kan dat nou zeggen? Dat is toch superleuk!”

 

Veilig oversteken

Ook buiten de wedstrijden en trainingen om zit Vincent graag op zijn handbike: “Ik heb twee soorten fietsen: een handbike die ik aan mijn rolstoel kan koppelen en een sportfiets, dat is echt een ligfiets. Met mijn aankoppelfiets ga ik regelmatig naar Rotterdam Noord of het Lage Bergse Bos. Als ik op pad ga met de ligfiets heb ik altijd een vriend bij me, want in je eentje is het best spannend doordat je lager op de weg ligt en daardoor minder ziet. Hij fietst vaak een stukje voor mij uit en kijkt dan of er verkeer aankomt, zodat ik veilig kan oversteken. Ik heb ook een vlaggetje op deze fiets.”

Aanpassingen aan parcours en clubhuis

De groep handbikers bij RWC Ahoy bestaat uit ongeveer 30 leden. “In 2000 hebben we subsidie ontvangen om het parcours en het clubhuis aan te passen. Ze hebben bijvoorbeeld de klinkers uit het parcours gehaald en vervangen voor asfalt, en bij het clubhuis is de trap weggehaald. Alles is rolstoelvriendelijk gemaakt.”

De 30 leden komen uit heel Zuid-Holland, Zeeland en zelfs uit delen van Brabant. “We trainen op woensdagavond en rijden soms wedstrijden. Ik ben heel blij dat we dit kunnen doen met deze enthousiaste groep.”

Wat is een handbike?

Een handbike is een fiets die ontworpen is voor mensen die hun benen niet kunnen gebruiken. Het systeem van de handbike werkt hetzelfde als die van een fiets, alleen kom je bij de handbike vooruit door deze te bedienen met je handen. Een handbike kan gekoppeld worden aan een rolstoel. Op zoek naar antwoorden op meer fietsvragen? Bekijk het hier.