zwarte-mannenfiets-met-stang-voor-blauwe-muur
  • Fietsfact

Waarom heeft een herenfiets een stang?

Het verschil tussen een heren- en damesfiets is erg duidelijk. Bij de heren zit er een extra stang tussen het zadel en het stuur. Bij dames ontbreekt die stang. Waarom is dat eigenlijk?

Voor een antwoord op deze vraag, moeten we eerst terug in de tijd. De Engelse uitvinder John Kemp Starley bouwde in 1885 een fiets zoals wij die nu kennen: met een kettingaandrijving en een frame dat gebouwd is uit stalen buizen. Om het frame extra stevig te maken, koos de uitvinder ervoor om een stang tussen het zadel en het stuur te plaatsen.

Blote enkels

Destijds sprongen vooral mannen op de fiets. Een vrouw op dit nieuwe vervoersmiddel; dat was niet helemaal de bedoeling. Stel je voor dat de blote enkels van de dames zichtbaar waren! Maar de vrouwen verzetten zich en wilden ook op de fiets springen. Toen ontstond er een ander probleem: de stang zat de lange rokken en jurken in de weg. Het was lastig opstappen en erg onhandig fietsen. De oplossing? Een frame zonder stang en dus met ‘lage instap’.

Vaarwel herenfiets?

Tegenwoordig stappen mannen net zo makkelijk op een damesfiets. De ‘vrees’ is dat de herenfiets zoals we die kennen uit het straatbeeld verdwijnt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de lage instap vaak de voorkeur heeft. Denk aan ouderen die daarmee makkelijker op de fiets stappen. Maar helemaal verdwijnen zal de herenfiets niet, omdat dit stevige model zich beter leent voor fietsen met hoge snelheid of met bepakking achterop. We zullen voorlopig dus geen afscheid nemen van de extra stang.