• Fietsfact

Wat is een Bike Repair Station?

Heb je een lekke band of ligt je ketting eraf? Ga naar één van de Bike Repair Stations in Rotterdam. Hier kan je je eigen fiets maken; helemaal gratis en wanneer het jou uitkomt.

Bij een Bike Repair Stations vind je alles wat je nodig hebt om je fiets te repareren. Je kan hier gebruikmaken van onder andere een schroevendraaier, fietspomp, hex-sleutelset, verstelbare moersleutel en bandenlichter. Om het onderhoud makkelijker te maken kan je je fiets hier ook ophangen. Door langs te gaan bij een Bike Repair Station bespaar je geld en het is duurzamer om gereedschap te delen, volgens de bedenkers. Want waarom zou je gereedschap kopen dat je bijna niet gebruikt, als het op deze manier kan?

Zelf aan de slag

Weet je niet hoe je een band plakt? Dat is geen probleem. Als je de QR-code scant die op de Bike Repair Stations staat, kom je op een website met video’s die jou dit leren. Je krijgt uitleg over hoe je je band oppompt, een binnen- of buitenband vervangt en hoe je je derailleur goed afstelt. Als je nog niet genoeg hebt aan deze informatie kan je een gratis masterclass volgen bij Martin Trčka van Give a Bike. Hij geeft je tips en advies over het onderhouden van je fiets. Bekijk via de site wanneer de komende masterclasses zijn.

Op drie plekken

In Rotterdam vind je de stations op drie verschillende plekken. Op de stoep bij de sociale fietswerkplaats van Give A Bike aan de Vierhavenstraat, bij Pluspunt Noord aan de Noorderhavenkade en bij Bluecity aan de Maasboulevard. Als dit initiatief goed bevalt komen er waarschijnlijk meer Bike Repair Stations bij in de toekomst.

De Bike Repair Stations zijn een idee Kongsi, Give A Bike en Pluspunt.

Hier vind je de Bike Repair Stations