Man fietst naar shuttlebus met telefoon in hand
  • Fietsfact

Wat mag wel en niet op díe fiets?

Er mag heel veel op de fiets, tenzij het een gevaarlijke situatie oplevert. Weet jij wat er wel en niet mag?

Mag je met z’n drieën op één fiets?

Ja, dat mag! In Nederland mag je onbeperkt mensen ‘stapelen’ op een fiets. Dus gezellig met z’n allen op een omafiets? Met meerdere mensen op de fiets is niet verboden, als je maar geen gevaar vormt voor andere weggebruikers. Maar voordat je met z’n allen opstapt, hou er wel rekening mee of je fiets dat aankan. De Fietsersbond merkte op dat bagagedragers van tegenwoordig een stuk minder gewicht houden.

Elektrische apparaten op de fiets

Sinds 1 juli 2019 mag je geen elektronische apparaten in je handen hebben tijdens het fietsen. Ook je mobiel tussen je oor en je schouder klemmen is verboden. Als je wordt aangehouden levert het je een boete van 95 euro op. Handsfree telefoneren en muziek luisteren mogen wel. Net als fietsen met een hockeystick of een broodje in je hand, want dit zijn geen elektrische apparaten.

Hoe hard mag je maximaal fietsen?

Houd je van snelheid? Als je op eigen kracht trapt, geldt er geen maximumsnelheid. Goed nieuws voor wie flink de benen wil trainen of extra hard van de Erasmusbrug wil rijden. Voor elektrische fietsen geldt er wel een maximum van 25 km/u.

Mag je zonder handen fietsen?

Wil je jouw ochtend vrolijk beginnen met een ‘wave’ op de fiets? Fietsen zonder handen aan het stuur is toegestaan, en je mag zelfs – als je durft – met een eenwieler het fietspad op. Wel eerst goed oefenen, want de basisregel is: wees geen gevaar voor andere weggebruikers.

Met een slok op achter het fietsstuur

Nee, officieel mag je niet fietsen wanneer je gedronken hebt of onder invloed bent van middelen. Ook op de fiets mag het alcoholgehalte in je bloed niet hoger zijn dan 0,5 promille. Word je aangehouden, dan kan dat een flinke bekeuring opleveren.