Achterband van fiets met spatbord en achterlamp, herfstblaadjes op de ondergrond
  • Fietsfact

Wat voor fietsverlichting ben jij?

Een fiets zonder verlichting is als Rotterdam zonder Erasmusbrug. Omdat het zo’n belangrijk onderdeel is van je fiets, zijn er veel soorten en maten fietsverlichting. Maar welk licht past het beste bij jou?

De trouwe trapper

Hou jij van gemak? Denk jij aan het milieu? Fiets je vaak en over lange afstanden? En breng jij je fiets jaarlijks naar de fietsenmaker voor een controle? Dan is de dynamo jouw fietsverlichtingskeuze: je hoeft er niet over na te denken en lege batterijen zijn nooit een probleem.

Wist je dat je met een dynamo zo’n 6 volt bij elkaar trapt?

Een (naaf)dynamo zit vast aan je fiets. Het maakt door jouw trapbeweging stroom aan dat zorgt voor licht. De hoeveelheid licht en de helderheid ervan, worden bepaald door de lampen die je op je fiets hebt. Met een goedwerkende dynamo ben je zeker van fietsverlichting.

De snelbinder

Fiets jij vooral in de stad en over goed belichte fietspaden? Ben je een opgeruimd persoon? Ga je altijd goed voorbereid op pad? Dan zijn batterijlampjes de beste fietsverlichting voor jou.

Batterijlampjes kan je snel om je stuur, zadel of bagagedrager binden. Ook zijn ze handig als je vaak van fiets wisselt, want je kunt ze makkelijk op en van je stalen ros halen. Binnen de categorie batterijlampjes is de keuze reuze. Je kan ze eigenlijk overal kopen: van flinke koplampen tot de bekende kleine rode en witte lampjes. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat er een batterij in zit. Meestal zijn dit AAA-batterijen of platte, ronde knoopcelbatterijen.

Hoe lang je batterij meegaat verschilt per fietslampje, de geschatte duur vind je vaak op de verpakking van je lampjes. Wij hebben voor jou getest of die informatie ook echt klopt. Het resultaat van onze lampjestest vind je hier.

Tip: Maak je lampjes aan je fietssleutels vast. Dan weet je zeker dat je ze niet vergeet.

De schijnwerper

Houd jij ervan om gezien te worden? Fiets jij veel en snel? Houd jij van tochtjes in de Rotterdamse buitengebieden, waar fietspaden niet zo goed verlicht zijn? Dan is een hoofdlamp, samen met een voor- en achterlicht, iets voor jou. Met een hoofdlamp zie je extra goed wat er voor je op de weg ligt. Zo ontwijk je een dikke tak of maak je makkelijk die scherpe bocht in het donker.

Hoofdlampen zijn meestal LED-lampen die je kan opladen met een accu of die werken op batterijen. Het is belangrijk dat de lampen niet te fel licht schijnen. Fel licht kan het zicht van andere weggebruikers belemmeren. Zet dus alleen jezelf en het fietspad in de schijnwerpers.

Tip: Neem voor de zekerheid extra batterijen mee tijdens je fietstocht in het donker.