Muurschildering met veel felle kleuren van twee gezichten
  • Fietsroute

Culturele fietsroute langs Rotterdamse street art

In Rotterdam heb je op veel verschillende plekken street art. Dit zijn muurschilderingen die een verhaal vertellen. Met deze fietsroute van ruim 13 kilometer kom je langs de mooiste muurkunstwerken in onze stad. Geniet van een sportief rondje cultuur opsnuiven!

Je fietstocht begint in de Erasmusstraat in Rotterdam Noord. Je vindt hier een kunstwerk genaamd ‘Zeus Faber’, dat is gemaakt door kunstenaar Amok Island. De Latijnse naam betekent Zonnevis. En, zoals vaker met namen, beschrijft het perfect het kleurrijke graffiti-werk. Het is een prachtige gele vis die zwemt op een blauw vlak.

De volgende creaties vind je op de West-Kruiskade. Je fietst er langs verschillende muurschilderingen. De Franse kunstenaar Astro, een internationaal bekende street artist, heeft hier onder andere ‘Symmetric Square’ gemaakt. Een bijzonder kunstwerk met blauwe en roze vlakken, die je op de zijkant van een flatgebouw vindt.

Het kunstwerk op de West-Kruiskade. Foto: Hester Blankestijn.

Kleurrijke creaties

Fiets verder naar de Kromme Elleboog, waar de Braziliaanse kunstenaar Ramon Martins ‘Love Spreads’ maakte. Een kleurrijk en opvallend stukje street art. Het is in 2009 geschilderd, maar blijft tijdloos en indrukwekkend door alle felle kleuren. De vierde muurschildering is even verderop, aan de Zwarte Paardenstraat. Het bestaat uit een galopperend paard en vrolijk kijkende gezichten. Deze is gemaakt door de Chileense kunstenaar Jorge Kata Nuñez. Het werk heet ‘El Trotamundos’, wat de wereldreiziger betekent.

Love Spreads op de Kromme Elleboog. Foto: Iris van den Broek

Street art in de Afrikaanderwijk

Nadat je deze mooie kunstwerken hebt gezien, fiets je verder richting de Afrikaanderwijk, naar de Korte Hillestraat. Hier vind je een creatie die in 2019 is gemaakt door Rotterdams kunstenaarsduo TelmoMiel en de Australische Sam Bates. Het kunstwerk dat je ziet bestaat uit een skelet en een dame, de boodschap van het werk is: van binnen zijn we allemaal hetzelfde. Fiets vervolgens verder naar De La Reystraat voor een kunstwerk met vleermuizen. Deze is geschilderd door de Rotterdamse Nina Valkhoff. Deze artieste laat graag enge dieren zien in haar kunst.

Krijg je geen genoeg van de kunst? Trap dan nog even door naar de Johannes Brandstraat, waar je oog in oog komt te staan met een dier. Wat voor dier? Daar verschillende de meningen over. Wat zie jij erin?

Fiets deze route!

  • Afstand
    - km
  • Type Route
    Stads
  • - uur
  • - uur

De fietstocht start bij Erasmusstraat 5, hier vind je ook gelijk het eerste kunstwerk van de route: ‘Zeus Faber’. Het is een prachtige gele vis die zwemt op een blauw vlak. Na het bewonderen hiervan rijd je straat uit en ga je rechtsaf naar het Noordplein. Blijf de weg volgen totdat deze overloopt in de Heer Bokelweg. Bij de t-splitsing ga je linksaf richting het Hofplein. Op de rotonde van het Hofplein ga je rechtsaf naar de Weena. Blijf op de weg en ga vervolgens linksaf de Diergaardesingel op en ga rechtsaf naar de Anna Paulownastraat.

Fiets deze straat uit en ga aan het einde linksaf naar de West-Kruiskade, hier vind je het volgende kunstwerk: ‘Symmetric Square’. Een bijzonder kunstwerk met blauwe en roze vlakken op de zijkant van een flatgebouw. Fiets de West-Kruiskade uit en ga rechtsaf naar de Westersingel. Bij het kruispunt ga linksaf naar Westblaak en vervolgens rechtsaf naar de Boomgaardsstraat. Neem de eerste weg links naar de Kromme Elleboog, hier is het derde kunstwerk: ‘Love Spreads’. Een kleurrijk en opvallend stukje street art.

Fiets de straat uit en ga richting de Zwarte Paardenstraat, hier is gelijk het vierde kunstwerk: ‘El Trotamundos’, dat betekent wereldreiziger. Fiets in de richting van waar je net vandaan kwam en ga rechtsaf op de Witte de Withstraat. Volg de weg en ga aan het einde rechtsaf naar de Schiedamsedijk. Fiets de Erasmusbrug over en fiets rechtdoor op de Posthumalaan. Fiets onder de weg door en vervolg de route naar de Korte Hillestraat. Hier vind je het vierde kunstwerk.

Fiets verder over de Hillestraat en ga linksaf op de Brede Hilledijk. Ga rechtsaf en ga weer rechtsaf naar de Paul Krugerstraat. Ga linksaf naar de De La Reystraat, hier is het vijfde kunstwerk te zien gemaakt door Nina Valkhoff. Fiets te straat helemaal uit en ga aan het einde linksaf op de Putselaan. Blijf de weg volgen en ga rechtdoor op de rotonde. Steek de Koninginnebrug en de Willemsbrug over. Fiets rechtdoor naar de Mariniersweg en ga linksaf op de Goudsesingel.

Neem de weg rechts naar de Jonker Fransstraat, hier vind je het laatste kunstwerk van de route. Fiets deze weg uit en blijf vervolgens de weg volgen. Ga linksaf de Noorderbrug over, nu ben je weer bij het beginpunt.