Jonge vrouw in een groen shirt spot vogel met een vogelkijker bij de Ackerdijkse plassen. Haar fiets staat wat verderop tegen een hek geparkeerd.
  • Fietsroute

De Ackerdijkse route

Rotterdam heeft meerdere natuurgebieden, gewoon in z’n eigen achtertuin! Neem nou de Ackerdijkse Plassen, een waar paradijs voor vogels.

Om dat zo te houden, is dit gebied een natuurreservaat waar je alleen onder begeleiding van de boswachter in mag. Maar met deze route, gebaseerd op de Backyard Ride van het fietsfestival Rotterdam Rides, kan je er heerlijk omheen fietsen en genieten van deze unieke plek.

1. Station Rotterdam Centraal
Deze noordelijke route is voor fietsers van Zuid wel wat uit de richting. Daarom nemen we het Centraal Station als start- en eindpunt. Je kunt dan eventueel met de fiets in de trein of metro de afstand van het station naar je huis afleggen.

2. Buitenplaats De Tempel
Vanaf CS fiets je door de wijk Blijdorp naar Buitenplaats De Tempel. Deze plek aan de rand van Oud-Overschie werd vroeger al gebruikt om de drukte van de stad te ontvluchten. En dat lukt vandaag de dag nog steeds prima! Eigenaar Natuurmonumenten wil De Tempel aanpakken zodat de buitenplaats weer de glorie van vroeger krijgt.

3. Uitkijksofa
Even uitblazen? Dat kan op de ‘uitkijksofa’ aan de Tempelweg. Hier is ook een drinkwatertappunt, dus je kunt meteen je bidon bijvullen.

4. Uitkijktoren De Tureluur
Na de Tempelweg fiets je rond de Ackerdijkse Plassen naar Uitkijktoren De Tureluur, een populaire vogelspotplek. Het is zeker de moeite waard om even af te stappen en de toren te beklimmen. Al is het alleen maar voor het mooie uitzicht op de skyline van Rotterdam.

5. Belevenisboerderij Schieveen
Bij Belevenisboerderij Schieveen vind je een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Schieveen is ook de uitvalsbasis voor de schapen van de Rotterdamse stadsherder. Als ze thuis zijn, mag je ze aaien en de lammetjes voeren. Op het terras van de Belevenisboerderij kan je een kopje koffie of thee drinken om op te laden voor het laatste deel van deze route.

6. Park Zestienhoven
Met een bochtje om het vliegveld heen fiets je richting Park Zestienhoven. Daar ligt een relatief nieuwe woonwijk en een mooi stukje Rotterdams groen. Deels is dit een park, deels het gebied van volkstuinders. Op sommige gedeeltes van de volkstuinen ben je alleen als wandelaar welkom. Even afstappen als je daar wil kijken dus.

7. Paadje van Duizend treê
We rijden terug richting het eerste deel van de route via het Paadje van Duizend treê. Deze bijzondere straatnaam werd al in de 18e eeuw gebruikt. Het Paadje was toen ongeveer 1000 stappen lang. Dat klopt al een tijdje niet meer, maar op sommige stukken van het pad waan je je wel even in het Rotterdam van 1750.

Na het Paadje van Duizend treê fiets je langs het Vroesenpark weer terug naar Rotterdam Centraal. Terug in de drukte van de grote stad na een heerlijk rondje door de natuur.

Fiets deze route!

  • Afstand
    - km
  • Type Route
    Landelijk
  • - uur
  • - uur