Schotse Hooglanders op het Eiland van Brienenoord
  • Fietsroute

De Rotterdamse dierenroute

Het is weer voorjaar. Tijd voor lammetjes, kuikentjes en ander dierengrut. En dus tijd om de Rotterdamse dierenroute te fietsen. Zie je een bijzonder dier? Maak een foto en deel hem met ons op de socials. Veel dierplezier!

Je hoeft niet eens dierentuin Blijdorp in om dieren te spotten. Wie langs de monumentale oude ingang fietst, ziet in ieder geval de pelikanen op hun eiland zitten. En vlak daarna, aan hun eigen vijver, de flamingo’s. Wist je dat daar afgelopen zomer voor het eerst in 17 jaar weer kuikens uit het ei zijn gekropen? Op de bovenleiding van de spoorbaan tussen het oude en nieuwe gedeelte van de dierentuin broedt elk jaar een ooievaarspaar.

Via kinderboerderij De Bokkesprong, waar met een beetje geluk lammetjes te zien zijn, gaan we naar een typisch Rotterdamse diersoort: drijvende koeien. Of eigenlijk: koeien in een drijvende stal. De Floating Farm  deed bij de opening nogal wat stof opwaaien. De koeien zelf lijken in ieder geval aardig gewend aan hun plek op het water.

 

Fotograaf: Guido Pijper
Aalscholvers en vleermuizen

In de Keilehaven wordt hard gewerkt aan een nieuwe plek vol dieren. Onderwaterdieren om precies te zijn! Hoewel er in het gebied ook regelmatig aalscholvers worden gesignaleerd, en zelfs vossen. We fietsen via de Keilehaven richting de Euromast. Daar kan je in Park Schoonoord de volière bewonderen. Wel even je fiets buiten het park parkeren.

Ook op Zuid zijn natuurlijk dieren te vinden. In het Zuiderpark bijvoorbeeld, waar op het schiereiland herten leven en bij de begraafplaats een buizerd broedt. Ga je tegen zonsondergang, dan zijn in het Zuiderpark ook volop vleermuizen te zien, net als in het even verderop gelegen Varkenoord en zelfs in de Kuip!

Schotse Hooglanders en koikarpers

Een heel bijzonder stukje Rotterdam is het Eiland van Brienenoord. Daar graast van het voorjaar tot de winter een familie Schotse Hooglanders. Omdat het een getijdengebied is, met eb en vloed, is er ook veel klein leven in het water op en rond het eiland. Dat trekt weer massa’s hongerige vogels aan. Ben jij een echte vogelaar? Neem dan je verrekijker mee en beklim de uitkijktoren op de punt van het eiland.

Genoeg dieren gezien? Dan fietsen we weer naar Noord. Maar niet helemaal zonder op te letten. Want op het Noordereiland vind je zomaar in het groen een paar giraffen. Wie op weg naar het startpunt nog even wat echt aangepaste stadsdieren wil zien, kan in de binnenstad naar de Jan Evertsenplaats. Daar zwemmen in de visvijver voor de flat een paar koikarpers die al jaren uit de snavel van de plaatselijke reiger weten te blijven.

Fiets deze route!

  • Afstand
    - km
  • Type Route
    Stads
  • - uur
  • - uur