speeltoestel van twee grote holle witte bollen waarvan uit een een glijbaan komt.
  • Fietsroute

Fiets langs je herinneringen

Ben je een geboren en getogen Rotterdammer? Dan heb je vast veel herinneringen aan bepaalde plekken in de stad. Op díe fiets daagt je uit om een fietsroute te maken door het Rotterdam van je jeugd. Deel hem met ons, zodat anderen jouw route kunnen fietsen. Doe je mee?

Op deze pagina vind je vast een voorbeeldrondje: de route door de jeugd van redacteur Annemiek. Ze neemt je mee naar wat favorieten uit haar kindertijd in Rotterdam-Noord, in de jaren ’70 en ’80.

Vroesenpark

Dit rondje herinneringen begint bij het Vroesenpark. Het park waar ik heb leren fietsen. Voor een klein Rotterdammertje van Noord was dat park ook de beste plek om buiten te spelen. De spannende touwbrug over het water en de grote witte bollen waar je je zo goed in kon verstoppen zijn er al heel lang niet meer. Maar op dezelfde plek in het park ligt nog steeds een leuke speeltuin met een flinke zandbak en een klimtoestel waar je vast ook goed je knieën kunt schaven.

Diergaarde Blijdorp

Als je er toch in de buurt woont, is de dierentuin best een logische plek om af en toe je kinderen uit te laten. De dieren, de grote speeltuin, de schaduw van de vele bomen en de karretjes met ijsjes deden het bij ons thuis zeker op hete dagen goed! De dierentuin had toen nog maar één ingang en de olifanten kwamen zo dichtbij dat je hun adem kon voelen.

Oostervant

Vanaf begin jaren ’80 fietste de oudere jeugd uit Noord in de zomervakantie regelmatig richting Centrum-West. Met vrienden naar het net geopende Oostervant. Daar kon je bowlen én zwemmen én patat eten. En vooral: lekker rondhangen zonder je ouders.

Plaswijckpark

Nog zo’n Rotterdamse hit: Plaswijckpark. Als klein kind vond ik het best ver fietsen. Maar het was wel echt een uitje. Urenlang schommelen, softijs, een tochtje met de rondvaartboot en een rondje op een pony waarvan je je nu als volwassene afvraagt of die daar wel op zat te wachten. Plaswijckpark is er nog steeds, al zijn de pony’s al heel lang met pensioen.

Lommerrijk

Had ik al gezegd dat wij vroeger thuis erg van het bowlen waren? Maar er liggen achter Lommerrijk ook goede herinneringen aan koude winters, aan schaatsen op de Bergse Plassen. De echte helden gingen zelfs met de fiets op de plas! En onderweg was er altijd wel ergens iemand die zijn kampeertafel buiten had gezet met een ketel warme chocolademelk erop.

Gordelweg

Klinkt gek om mooie herinneringen te hebben aan deze behoorlijk drukke verkeersader. Maar achter de weg lagen de schooltuintjes. Voor kinderen van een bovenwoning een paradijs! Voor moeders van kinderen van een bovenwoning een gruwel. Want met de zelfgekweekte sla en andijvie kwamen ook tientallen zelfgekweekte slakken en wormen mee naar huis.

Ook een herinneringenroute maken? In het artikel ‘Hoe maak ik een fietsroute’ lees je hoe dat werkt. Leuk om met je kinderen langs de straat te fietsen waar jij hebt leren fietsen, of aan te wijzen waar jij naar school ging.

Wij vinden het leuk als je jouw route met ons deelt. Dat kan in een privébericht (DM) op Instagram of Facebook of in een mailtje naar annemiek@upsiders.nl Voor de meest bijzondere route ligt een leuke prijs klaar!

Fiets deze route!

  • Afstand
    - km
  • Type Route
  • - uur
  • - uur