• Fietsroute

Fiets langs vijf watertappunten

Zin in een lange fietstocht door de omgeving van Rotterdam? Tijdens deze route van ruim vijftig kilometer ontdek je mooie natuur, maak je een oversteek met de veerpont en kom je langs vijf watertappunten.

Bij een watertappunt kun je gratis water tappen. In Nederland hebben we inmiddels meer dan 2000 van dit soort punten, waarvan ongeveer veertig in Rotterdam. Deze staan verspreid door de hele stad. Geen zin om liters water met je mee te slepen? Dan zijn deze watertappunten ideaal voor tijdens je fiets- of wandeltocht.

Water bij het Grotekerkplein

Je route start bij het Grotekerkplein in Rotterdam, op dit plein vind je het eerste watertappunt. Zo ga je met een goed gevulde bidon op pad. Kijk ook nog om je heen voor je op de fiets stapt. Je vindt hier het bronzen standbeeld van Erasmus en een bronzen zitbank, als aandenken voor verlichtingsfilosoof Pierre Bayle.

Van Ridderkerk naar Oud-Beijerland

Stap op de fiets en ga richting het Sint Jorisplein in Ridderkerk. Dit gezellige plein vormt het hart van het winkelgebied in Ridderkerk. Hier staat het tweede watertappunt, dus vul je bidon bij zodat je verder kan naar je volgende bestemming: Oud-Beijerland. Dit dorp was vroeger één van de belangrijkste handelsplaatsen van de Hoeksche Waard. Bewoners leefden van handel, landbouw en visserij. Inmiddels is het flink gegroeid en is er een boel te beleven in het sfeervolle plaatsje. Het derde watertappunt staat bij Scheepsmakershaven 82 in Oud-Beijerland. Na het aanvullen van je water stap je op de veerpont naar Rhoon.

Het sfeervolle Oud-Beijerland

Met de pont naar Rhoon

Je steekt met de Rhoonsveer de Nieuwe Maas over. Via de website kan je zien hoe laat de veerpont dagelijks vertrekt. Onderweg geniet je van het uitzicht over de rivier, het ideale moment om even bij te komen tijdens je fietstocht. Nadat je door Rhoon bent gefietst ga je via de Beneluxtunnel naar Schiedam.

Molen aan het water in Schiedam

Kunst en water

In Schiedam staat het vierde watertappunt in Park de Plantage. In dit in 1767 aangelegde park zijn veel verschillende kunststukken te zien, zoals de ‘Mobiele Jurk’ van Esther Zitman en het geometrische werk ‘Lines XXII’ van Don Satijn. Fiets een rondje langs de kunstwerken en ga verder naar het laatste watertappunt en de eindbestemming van deze route: de Oude Binnenweg 133 in hartje Rotterdam.

Fiets deze route!

  • Afstand
    - km
  • Type Route
    Stads
  • - uur
  • - uur