• Fietsroute

Fiets langs vijf watertappunten

Zin in een lange fietstocht door de omgeving van Rotterdam? Tijdens deze route van ruim vijftig kilometer ontdek je mooie natuur, maak je een oversteek met de veerpont en kom je langs vijf watertappunten.

Bij een watertappunt kun je gratis water tappen. In Nederland hebben we inmiddels meer dan 2000 van dit soort punten, waarvan ongeveer veertig in Rotterdam. Deze staan verspreid door de hele stad. Geen zin om liters water met je mee te slepen? Dan zijn deze watertappunten ideaal voor tijdens je fiets- of wandeltocht.

Water bij het Grotekerkplein

Je route start bij het Grotekerkplein in Rotterdam, op dit plein vind je het eerste watertappunt. Zo ga je met een goed gevulde bidon op pad. Kijk ook nog om je heen voor je op de fiets stapt. Je vindt hier het bronzen standbeeld van Erasmus en een bronzen zitbank, als aandenken voor verlichtingsfilosoof Pierre Bayle.

Van Ridderkerk naar Oud-Beijerland

Stap op de fiets en ga richting het Sint Jorisplein in Ridderkerk. Dit gezellige plein vormt het hart van het winkelgebied in Ridderkerk. Hier staat het tweede watertappunt, dus vul je bidon bij zodat je verder kan naar je volgende bestemming: Oud-Beijerland. Dit dorp was vroeger één van de belangrijkste handelsplaatsen van de Hoeksche Waard. Bewoners leefden van handel, landbouw en visserij. Inmiddels is het flink gegroeid en is er een boel te beleven in het sfeervolle plaatsje. Het derde watertappunt staat bij Scheepsmakershaven 82 in Oud-Beijerland. Na het aanvullen van je water stap je op de veerpont naar Rhoon.

Het sfeervolle Oud-Beijerland

Met de pont naar Rhoon

Je steekt met de Rhoonsveer de Nieuwe Maas over. Via de website kan je zien hoe laat de veerpont dagelijks vertrekt. Onderweg geniet je van het uitzicht over de rivier, het ideale moment om even bij te komen tijdens je fietstocht. Nadat je door Rhoon bent gefietst ga je via de Beneluxtunnel naar Schiedam.

Molen aan het water in Schiedam

Kunst en water

In Schiedam staat het vierde watertappunt in Park de Plantage. In dit in 1767 aangelegde park zijn veel verschillende kunststukken te zien, zoals de ‘Mobiele Jurk’ van Esther Zitman en het geometrische werk ‘Lines XXII’ van Don Satijn. Fiets een rondje langs de kunstwerken en ga verder naar het laatste watertappunt en de eindbestemming van deze route: de Oude Binnenweg 133 in hartje Rotterdam.

Fiets deze route!

  • Afstand
    - km
  • Type Route
    Stads
  • - uur
  • - uur

De fietsroute start bij het Grotekerkplein, op dit plein vind je het eerste watertappunt. Vul je bidon of waterfles bij en stap op de fiets. Sla op de Binnenrotte rechtsaf en fiets rechtdoor de Andre Van der Louwbrug over. Na de brug ga je linksaf naar de Verlengde Willemsbrug, ga vervolgens met de bocht mee de Willemsbrug over. Aan het einde ga je rechtsaf en vervolgens steek je de Koninginnebrug over. Ga rechtdoor tot je op de Rosestraat komt, bij de eerste rotonde ga je rechtdoor. Bij het kruispunt ga je linksaf naar het Varkenoordsviaduct.

Het volgende kruispunt ga je rechtsaf naar de Olympiaweg. Blijf op de weg rijden en ga ook bij de rotondes rechtdoor. Bij de volgende rotonde ga je rechtsaf naar de Groeninx van Zoelenlaan. Ga weer rechtdoor op de rotonde. Blijf de weg voor lange tijd volgen en fiets verder over de Kievitsweg. Ga met de weg mee tot deze overloopt in de Sportlaan. Ga vervolgens linksaf op de Koninginneweg. Blijf deze weg volgen, je komt nu uit op het Sint Jorisplein in Ridderkerk, hier vind je het tweede watertappunt. Steek het plein over en vervolg je weg naar de Lagendijk.

Aan het einde van deze weg ga je rechtsaf naar de Burgemeester de Zeeuwstraat. En op de rotonde ga je linksaf naar de Populierenlaan. Blijf de weg volgen en ga aan het einde linksaf naar de Dierensteinweg. Volg de weg en sla bij de rotonde linksaf naar de Boerhaavelaan. Fiets de weg uit en ga aan het einde rechtsaf naar de Dorpsstraat, ga vervolgens weer linksaf naar de Ouvertureweg en blijf de weg volgen tot deze overloopt in de Haydnsingel. Aan het einde ga je linksaf naar de Sweelincklaan. Fiets de weg uit en ga rechtsaf op de Kilweg en gelijk links op het Tunnelpad. Fiets de Tweede Heinoordtunnel door en blijf de weg volgen, deze loopt over in het Zalmpad. Sla linksaf bij de Boschendijk en fiets deze uit. Aan het einde ga je rechtsaf, nu kom je op de Scheepsmakershaven terecht. Hier is het derde waterpunt.

Fiets de weg uit en fiets verder naar de Oostkade. Vanaf hier neem je de veerpont naar Rhoon. Fiets over de Havendam richting het dorp, fiets de Dorpsdijk over en ga bij de Rijsdijk rechtsaf en ga gelijk links naar de Viaductweg. Ga aan het einde linksaf en vervolgens gelijk weer rechts naar de Dorpsdijk. Volg deze totdat deze overloopt in de Rhoonsedijk en daarna de Slotsedijk. Ga na het viaduct linksaf op de Vondelingenweg. Ga vervolgens rechtsaf naar de Oud Pernisseweg en neem het eerste fietspad linksaf. Fiets vervolgens naar Ring en blijf deze weg voor lange tijd volgen. Fiets door de Beneluxtunnel en ga daarna rechtsaf naar de Vlaardingerdijk. Blijf de weg volgen en ga bij de eerste rotonde rechts en bij de volgende links. Hier is park de plantage met het vierde watertappunt.

Ga na het bijvullen naar de Rotterdamsedijk en blijf deze volgen, ga vervolgens rechtsaf de Schiedamseweg op en steek de Lage Erfbrug over naar de Nieuwe Binnenweg. Blijf de weg volgen tot je bij de Oude Binnenweg 133 bent, hier staat het laatste watertappunt en dit is ook gelijk het einde van de route.