Koppel is winter aangekleed en staat op een brug met een fiets op de Westersingel.
  • Fietsroute

Knusse winterroute

Ja, het is af en toe nog venijnig koud. Maar als je even doorzet en je warm aankleedt, is een fietstochtje in de winter echt wel fijn. Frisse neus, nieuwe energie en toch nog met die goede voornemens bezig. En langs deze knusse winterroute vind je heel veel gezellige plekjes waar je even op kunt warmen. Geen reden dus om thuis te blijven; doe mee met fietsfebruari!

1. Vroesenpark

Haak aan waar je wilt, maar wij beginnen lekker centraal bij Rotterdam Centraal. Daarvandaan fietsen we richting het Vroesenpark. Nog geen koffie op? Dan is het Vroesenpaviljoen in het park een mooie plek voor een eerste bakkie! Je fiets kan je makkelijk kwijt naast het paviljoen. Vanaf het terras zijn met een beetje geluk de vaste bewoners van het park te spotten. Gezellige ganzen, verliefde eendjes en zelfs een ooievaar wandelen regelmatig rond op het grote veld achter het gebouw.

2. Heemtuin Kralingse Bos

We volgen het Noorderkanaal richting de Boezem. Die leidt ons naar de Kralingse Plas. Rond de Plas en in het Kralingse Bos zijn verschillende plekken waar je neer kan strijken om even op te warmen en iets te drinken. Op sommige terrassen liggen de dekens klaar, zodat je ook lekker buiten kunt zitten.

Nog geen trek maar wel even van het zadel af? De Heemtuin Kralingse Bos is een prachtig plekje, waar vanaf februari de eerste sneeuwklokjes de kop al opsteken. Ruik hier even aan het voorjaar met een korte wandeling voor je weer verder fietst. Een aanrader!

3. Boerengat

Na een rondje Plas rijden we richting centrum. Op het Oostplein vind je genoeg horecagelegenheden voor wie behoefte heeft aan een opwarmertje. De brug bij de Oostmolenwerf geeft een mooi uitzicht op het Witte Huis (ooit het hoogste kantoorgebouw van Europa) en brengt ons bij het Boerengat. Deze oude binnenhaven is nu vooral in gebruik voor recreatieve schepen, maar was in de 19e eeuw zo belangrijk dat er zelfs een paar jaar een station was (Rotterdam-Boerengat).

Rechts het Witte Huis, een monumentale oude wolkenkrabber. Links een moderne hoge wolkenkrabber

4. Westersingel

Geniet even van het uitzicht over de Nieuwe Maas op een van de bankjes aan de Oosterkade. Daarna fietsen we over de Maasboulevard naar het westen van Rotterdam. Rijd langs de Westersingel met zijn statige gebouwen terug naar Rotterdam Centraal. Als we nog één plek aan mogen raden voor een warm drankje, is het Heilige Boontjes, waar jonge barista’s werken aan hun horecacarrière én aan een nieuw bestaan.

Fietser op OV fiets bij Heilige Boontjes Rotterdam met deelfietsen op achtergrond

5. Kapsalon

We eindigen de tocht weer bij Rotterdam Centraal. In de volksmond ook wel de kapsalon genoemd, omdat het dak wat wegheeft van de folieverpakking van deze Rotterdamse maaltijd. Trek gekregen? In en rond het station is van alles te koop. Kapsalons natuurlijk, maar ook broodjes, patat en vega(n) happen. Wat calorieën mogen best na zo’n winterse fietstocht.

Fiets deze route!

  • Afstand
    - km
  • Type Route
    Stads
  • - uur
  • - uur