Fietsers en de tram op de Erasmusbrug in Rotterdam
  • Fietsroute

Ontdek 10 Rotterdamse hotspots op de fiets

Rotterdam is de stad van de bekende bruggen, de Kubuswoningen, de Markthal, historisch Delfshaven en nog veel meer bezienswaardigheden. In deze fietsroute nemen we je mee langs 10 van de mooiste Rotterdamse architectonische highlights.

1. Rotterdam Centraal Station

Het iconische centraal station, ontworpen door architectenbureau Benthem Crouwel Architekten en ook wel Station Kapsalon genoemd, vormt het startpunt van de route. Het stationsgebouw is in 2014 geopend door koning Willem-Alexander. Als je geen fiets hebt of met OV in Rotterdam aankomt, kan je hier ook een fiets huren.

Rotterdam Centraal Station
Foto: Iris van den Broek

2. Eyecatcher in het stadscentrum

Vanaf het station fietsen we naar het stadhuis aan de Coolsingel. Het werd gebouwd tussen 1914 en 1920 en is één van de weinige gebouwen in het stadscentrum dat overeind is gebleven tijdens de Duitse bombardementen op 14 mei 1940. Neem ook een kijkje in de binnentuin achter het stadhuis; een mooi verscholen groene plek in het drukke centrum.

Foto: Iris van den Broek

3. De meest opvallende woningen van de stad

Stap weer op de fiets en rij door naar de Kubuswoningen. Deze opvallende huizen zijn een ontwerp van de bekende architect Piet Blom. Hij zag de huizen als bomen en het geheel als bos. Wil jij een woning van binnen zien? Parkeer je fiets bij de Kijk Kubus en ontdek het.

Foto: Iris van den Broek

4. NOg Een indrukwekkend gebouw

Vlakbij de Kubuswoningen vind je de Markthal. In dit indrukwekkende gebouw heb je restaurants, winkels en woningen. Wandel door de Markthal, geniet van de smaken, geuren en kleuren. Vergeet niet om omhoog te kijken naar het kunstwerk ‘Hoorn des Overvloeds’ van Arno Coenen en Iris Roskam.

Foto: Ossip van Duivenbode

5. Één van de gezelligste straatjes

We fietsen door naar het vijfde hoogtepunt: de Witte de Withstraat. Dit is één van de levendigste en gezelligste straten van Rotterdam. Er zijn veel kunstgalerijen, cafés en unieke winkeltjes. Kijk goed om je heen, want je vindt hier ook een heleboel mooie street-art. Kan je er geen genoeg van krijgen? Bekijk dan deze toffe Rotterdamse street-art route.

Foto: Iris van den Broek

6. De bekendste brug van Rotterdam

De Erasmusbrug, één van de bekendste plekken in Rotterdam, mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Het is een vriend en vijand voor de Rotterdamse fietser. Je hebt er een prachtig uitzicht, maar het is ook een flinke klim en op de een of andere manier heb je er altijd tegenwind. De 800 meter lange brug verbindt het noorden en zuiden van de stad. De brug die als bijnaam De Zwaan heeft, is 139 meter hoog. Zet je dus maar schrap!

Foto: Iris van den Broek

7. stadion Feyenoord

Door naar het Stadion Feijenoord, beter bekend als De Kuip. Het voetbalstadion is geopend in 1937 en er kunnen meer dan 51.000 mensen terecht. Het Nederlands elftal heeft hier de meeste interlands gespeeld.

Twee mensen op de fiets bij het stadion van Feyenoord

8. Historisch Delfshaven

Vanaf Rotterdam-Zuid fiets je door de Maastunnel – al een beleving op zich – naar het volgende hoogtepunt: historisch Delfshaven. Hier lijkt het net alsof je terug de tijd in gaat. Sommige woningen komen uit de 17e eeuw. Vroeger was dit de plek voor de haringvisserij en het distilleren van jenever. Nu zit je er in de zomer heerlijk op een terrasje aan het water of bezoek je een van de kunstgalerieën.

Foto: Iris van den Broek

9. Een fantastisch uitkijkpunt

Vanuit Delfshaven fiets je door naar Het Park, waar de Euromast 185 meter hoogte het middelpunt is in de groene oase. De toren is open voor publiek. Durf jij een kijkje te nemen vanaf boven?

Foto: Iris van den Broek

10. Depot Boijmans van Beuningen

Stap weer op de fiets en ga verder naar de laatste bezienswaardigheid van deze route: Depot Boijmans van Beuningen. Dit gebouw is niet te missen door zijn opvallende uiterlijk. Het is het eerste kunstdepot in de wereld dat toegankelijk is voor publiek. Je kan hier zelfstandig rondkijken of een rondleiding boeken. Vergeet niet om een kijkje te nemen op het 35 meter hoge dak.

Foto: Ossip van Duivenbode

Vanaf het Depot Boijmans van Beuningen fiets je weer terug naar het centraal station van Rotterdam. Wil je vaker een rondje door Rotterdam fietsen? Bekijk dan ook onze andere routes.

Fiets deze route!

  • Afstand
    - km
  • Type Route
    Stads
  • - uur
  • - uur