• Fietsroute

Ontdek fietsend het platteland rond Rotterdam

In de nieuwe tentoonstelling ‘Rotterdam de boer op!’ van Natuurhistorisch Museum Rotterdam, leer je over al het waardevols dat het platteland rondom Rotterdam te bieden heeft. Boswachter Natascha Hokke van Natuurmonumenten werkte mee aan de tentoonstelling en vertelt over de leukste plekken die je makkelijk op de fiets kan bezoeken.

“Veel Rotterdammers weten niet dat de stad omringd wordt door eeuwenoud boerenland. Hier heb je een heleboel ondernemers (zoals boeren) waar je lokale producten kan kopen. Je kunt zelf op de fiets springen óf een uitgezette fietsroute volgen,” vertelt boswachter Natascha.

Fiets je eten bij elkaar

Tijdens deze fietstocht, uitgezet door de cooperatie Buijtenland van Rhoon, kom je langs verschillende boeren in het Buijtenland van Rhoon, gelegen aan de zuidkant van de stad. De eerste stop voor een tas vol lekkers is de Buytenhof van boer Wiard Visser, hier is een boerderijwinkel en pluktuin. In de boerderijwinkel vind je verse en lokale producten die wisselen per seizoen en die met hart voor natuur en landschap zijn gemaakt. In de pluktuin vind je appels, peren en aardbeien. Aan het einde van de fietsroute kom je langs De Klerk-De Koning. Hier telen ze granen, peulvruchten, oliehoudende zaden, aardappels, suikerbieten, wortel- en knolgewassen, groenten en champignons.

Fiets deze route!

  • Afstand
    - km
  • Type Route
    Landelijk
  • - uur
  • - uur

De droom: ‘Rotterdam de boer op!’

De expositie ‘Rotterdam de boer op!’ in Het Natuurhistorisch neemt je ook mee naar het platteland dichtbij de stad. De expositie gaat over de link tussen natuurrijk boerenland om de hoek en onze alledaagse boodschappen.

Natuurmonumenten werkt samen met achttien andere partijen, zoals Rechtstreex en Rotterdamse Oogst, aan deze ‘droom’ voor het Rotterdams platteland. “We willen de stad en het platteland weer met elkaar verbinden via eten. Zorgen dat producten van het land gemakkelijk in de stad verkrijgbaar zijn, dat dieren en planten weer een plekje vinden in het boerenland en dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten,” aldus Natascha.

Foto: Aad Hoogendoorn en bron: Natuurhistorisch Museum.

Gemaksdieren

Een grote verandering ligt bij de consument, vertelt Natascha. “We zijn tegenwoordig echt gemaksdieren. Alle producten zijn het hele jaar door verkrijgbaar en dus kunnen we kopen wat we willen. Sommige producten komen daarvoor helemaal uit Costa Rica, terwijl er ook genoeg lekkers te krijgen is in de omgeving van Rotterdam, zoals kersen, kidneybonen en pompoen. Je hoeft dus echt niet alleen maar stamppot te maken, maar kunt ook voor een heerlijke curry gaan. Doordat wij alles zo goedkoop en het hele jaar door willen, raakt de boer in de knel en dat is niet nodig.”

Voedselbos

Momenteel zijn er allerlei projecten gaande op het platteland van Rotterdam. Eén daarvan is het voedselbos bij metrohalte Rodenrijs dat ‘Rotterdam de boer op!’ samen met Picnic en coöperatie Ondergrond maakt. Hier komt een combinatie van notenbomen, vruchtenstruiken en andere eetbare planten. “Hiermee vergroten we de biodiversiteit in het landschap, maar het voedselbos is ook educatief bedoeld. Mensen mogen vanaf de start helpen met het planten van de bomen en struiken en leren dan over wat de natuur te bieden heeft.”

Door de tentoonstelling besef je dat je als je de fiets pakt, je zó op het boerenland bent, waar vanalles leeft: de grutto, het hooibeestje, de hermelijn en de dotterbloem. Je ontdekt hoe je lekkere gerechten maakt van producten die vlakbij de stad geteeld worden, maakt kennis met boeren rondom Rotterdam en leert hoeveel invloed jouw winkelmandje heeft op de biodiversiteit.

Foto: Aad Hoogendoorn en bron: Natuurhistorisch Museum.

Fietsend boodschappen doen

Zin om het platteland te ontdekken? Er zijn twee routes waarbij je langs allerlei plekken in de omgeving komt waar lokale producten verkocht worden. Dus neem je boodschappentas mee en koop je producten rechtstreeks bij de boer.

  • Fiets de boerenfietsroute van Natuurmonumenten ten noorden van de stad;
  • Of ga op pad en fiets de Buijtenroute van het Buijtenland van Rhoon ten zuiden van Rotterdam.

Punten op de route voor boodschappen

  1. De Buytenhof: boerderijwinkel, theeschenkerij en pluktuin. In de boerderijwinkel vind je pure, verse en lokale producten, wisselend per seizoen. Groenten, fruit, verse kruiden, vlees, jams & chutneys komen zoveel mogelijk van eigen land. In de pluktuin pluk je appels, peren en aardbeien.
  2. Vossenburg: hier verbouwen ze suikerbieten, uien, grassen, graan, aardappels, groene asperges, eiwitgewassen, oliehoudende gewassen en suikermaïs.
  3. Familie Kooijman heeft aardappelen, uien en tarwe van eigen land
  4. De Klerk-De Koning teelt granen, peulvruchten, oliehoudende zaden, aardappels, suikerbieten, wortel- en knolgewassen, groenten en champignons.

Fietsroute Rotterdam de Boer op

Je fietsroute begint bij de Buytenhof. Fiets deze weg uit en ga aan het einde rechtsaf richting de Rijsdijk. Ga vervolgens rechtsaf naar de Nieuweweg, sla wederom rechtsaf bij de Achterweg. Blijf deze weg een tijd volgen en ga dan links naar de Lageweg en vervolgens gelijk rechts bij de Poelweg. Bij de eerste afslag ga je rechtsaf naar het Molenpolderpad. Zodra je een kruispunt tegenkomt ga je linksaf, naar de Essendijk.

Je blijft een tijdje op de Essendijk, ga rechtsaf bij Koedood. Volg deze weg een tijdje en sla rechtsaf op de Molenpolderse Zeedijk. Blijf hier een tijdje langs het water fietsen op de dijk. Je gaat vervolgens rechtsaf op de Veerweg en daarna weer linksaf op de Molenpolderse Zeedijk. Daarna ga je rechtsaf naar de Korteweg, volg deze weg en ga aan het einde links naar de Essendijk. Je volgt deze dijk en gaat links bij de Schenkeldijk. Blijf deze dijk volgen en geniet van de mooie natuur om je heen.

Aan het einde ga je rechtsaf, je komt nu terecht op het Oude Maaspad. Aan het einde ga je rechtsaf en vervolgens links. Je blijft het Oude Maaspad volgen. Bij de Kruisnetlaan ga je rechtsaf en op de Slaperskade sla je ook weer rechtsaf. Ga daarna richting de Doctor Willem Vosstraat, op de rotonde ga je rechts en daarna gelijk links naar de Wilhelmina Geevestraat. Aan het einde van deze straat ga je rechtsaf en vervolgens gelijk weer links.

Op de eerste rotonde die je tegenkomt ga je wederom rechts en op de rotonde die daarna volgt ga je links. Ga vervolgens rechts naar de Essendijk. Volg deze dijk en ga daarna links naar de Omloopsweg. Sla daarna rechtsaf, de Rijsdijk op. Ga vervolgens weer rechtsaf naar de Buytenhof. Je bent nu terug bij het beginpunt.