• Fietsroute

Ontdek Rotterdamse parken tijdens deze fietsroute

Rotterdam heeft heerlijke parken die verspreid liggen over de hele stad. Het zijn fijne plekken om te wandelen, een boek te lezen of te ontspannen, zeker op warme dagen. Deze fietsroute brengt je langs een aantal van de mooiste parken.

Je fietstocht begint bij de Kralingse Plas en het Kralingse Bos. Historicus Dik Vuik doet met natuurkenner Marius Huender onderzoek naar deze plek. “Het is geen bos dat hieruit zichzelf is gegroeid, dat is het gevolg van menselijk handelen. We zijn bezig met het onderzoeken van de geschiedenis en de natuurwaarde van het Kralingse Bos. Ik ben nu bezig om allerlei historische aspecten van het bos uit te zoeken, zoals hoe het door de eeuwen heen is veranderd,” vertelt Dik.

Een natuurbos

Daarnaast doet Marius onderzoek naar deze Rotterdamse natuur en hoe dat zich ontwikkelt: “In het begin was dat heel kunstmatig. Er werden vakken gemaakt, met in het ene vak een bepaald soort bomen en in het andere vak een andere. Nu, tachtig jaar later, zie je dat bepaalde bomen helemaal niet geschikt zijn om te planten. Daar komen weer andere soorten voor terug. Inmiddels wordt het steeds meer een natuurbos in plaats van een kunstmatig bedacht bos. Er komen daardoor ook veel dieren, zoals vogels, padden en kikkers.”

Dwars door het Zuiderpark

Nadat je door het Kralingse Bos bent gefietst, ga je verder naar Zuid-Rotterdam. Hier fiets je door het Zuiderpark, het grootste park van Nederland. Wist je dat dit park al zeventig jaar oud is? Het is een heerlijke plek voor een wandeling, rondje hardlopen of natuurlijk voor een fietstocht. Daarnaast mag je er ook barbecueën. Dat kan op de daarvoor aangewezen plekken. Heerlijk voor op een warme zomerdag.

Ontspannen in het Vroesenpark

Na het Zuiderpark fiets je door Het Park, oftewel het park bij de Euromast. Veel bomen in dit park zijn meer dan honderd jaar oud, daardoor zijn ze een heerlijke plek voor insecten en vleermuizen. Het laatste park op de route is het Vroesenpark, deze ligt tegenover Diergaarde Blijdorp. De naam van dit park komt van de familie Vroesen, een Rotterdamse familie die ooit burgermeesters leverde aan onze stad. Het Vroesenpark is de ideale plek voor een zomerse dag. Er zijn grote grasvelden om lekker te picknicken en een visvijver met het drijvende badkonijn van Studio MAKY.

Het Drijvende badkonijn. Foto: Iris van den Broek

Fiets deze route!

  • Afstand
    - km
  • Type Route
    Stads
  • - uur
  • - uur

De route start bij het Fazantenlaantje van de Kralingse Plas, fiets vervolgens richting de Plaszoom en ga hier rechtsaf. Je gaat nu om de Kralingse Plas fietsen. Sla aan het einde van de Plaszoom linksaf en ga daarna bij het tweede pad weer links, volg dit pad tot deze overloopt in het Mantelpad. Blijf op dit pad fietsen en sla rechtsaf op de Pr. Beatrixlaan. Ga linksaf op de Bosdreef en vervolgens bij het kruispunt gelijk rechtsaf op de Boezemlaan.

Blijf de weg volgen tot deze overloopt in de Gordelweg. Deze weg blijf je voor lange tijd volgen, op de rotonde ga je ook rechtdoor. Bij de rotonde die daarna volgt ga je linksaf, richting de Vroesenlaan. Welkom in het Vroesenpark! Doorkruis het park en ga daarna rechtsaf naar de Stadhoudersweg en vervolgens rechtsaf naar de Statenweg. Vervolgens blijf je weer een hele tijd de weg volgen.

Uiteindelijk kom je dan aan bij Het Park, neem hier tijd voor een pauze. Daarna sla je linksaf richting de Westzeedijk. Ga daarna rechtsaf naar de Kievitslaan en daarna de Westerlaan. Aan het einde ga je rechtsaf naar de Parkkade. Blijf op de kade rijden en ga vervolgens naar de andere kant van het water via de Maastunnel. Zodra je de tunnel uit bent ga je rechtsaf en daarna gelijk links naar de Wolphaertsbocht.

Blijf voor lange tijd op deze weg fietsen en ga rechtsaf op de Dorpsweg. Je fietst nu door het Zuiderpark! Sla vervolgens linksaf naar de Oldegaarde. Volg de weg en sla daarna linksaf op de Vaanweg en daarna rechtsaf op de Strevelsweg. Daarna ga je rechtdoor richting de Dordtselaan. Blijf hierop fietsen en steek de Erasmusbrug over.

Na de Erasmusbrug ga je rechtsaf naar de Boompjes. Blijf de weg volgen en sla daarna rechtsaf naar de Admiraliteitsbrug, deze steek je over en daarna fiets je rechtdoor. Bij de t-splitsing ga je rechts, naar de Oudedijk. Vervolgens ga je linksaf richting de Kortekade en bij de rotonde ga je rechtdoor naar de Plaszoom. Nu ben je aangekomen bij het startpunt.