• Fietsroute

Voorjaarsrondje historisch Rotterdam

Na een lange, natte winter staan we weer te popelen om op díe fiets te springen. Met dit voorjaarsrondje, gebaseerd op de Spring-Maar-Achterop-route van Rotterdam Rides 2023, warm je je fietsbenen lekker op! Een kleine maar fijne route langs prachtige, historische plekken in de stad.

 1. Wijnhaveneiland

We beginnen op een klein eiland voor de noordelijke Maasoever: het Wijnhaveneiland. Op deze plek staan moderne, hoge woontorens zoals de Red Apple en de Scheepsmakerstoren. Tegelijkertijd is de historie van Rotterdam er terug te zien. Zo stamt de Regentessebrug, ook wel bekend als de Vierleeuwenbrug, uit 1898. Over deze brug gaat de fietsroute verder.

 1. Hartmansstraat

De route leidt na het Wijnhaveneiland eerst langs de rand van het Rotterdamse stadscentrum maar buigt dan af naar links, de Hartmansstraat in. Een mooi stukje Rotterdam met typische wederopbouwarchitectuur. Bij het monumentale pand van hotel-restaurant Bazar buigt de route naar rechts.

 1. Delfshaven

Na een tocht door de wijk Cool fiets je tegen een volgende historische wijk aan: Delfshaven. Via de Lage Erfbrug steken we de Delfshavense Schie over. Die werd in 1389 gegraven zodat schepen een verbinding hadden tussen de Nieuwe Maas en Delft. De brug is iets minder historisch dan de locatie; in 2008 werd de oorspronkelijke brug vervangen door een nieuwe.

 1. Westzeedijk

Met een bochtje langs de Schiehaven beland je op de Westzeedijk. Deze straat ligt op een grote dijk die onze stad al sinds de 13e eeuw moet beschermen tegen overstromingen. De dijk lag toen aan de westelijke buitenrand van de stad. Dat Rotterdam daar ooit ophield, kun je je nu niet meer voorstellen.

 1. Park bij de Euromast

De route gaat over de Westzeedijk richting het Park bij de Euromast. Zin in een mooi uitzicht over de stad? Neem dan de Maastunnel naar het Charloisse Hoofd op de zuidoever. Om de route te vervolgen, moet je ook weer terug door de tunnel. Daar gaat de route verder door het park.

 1. Katendrecht

Genoeg gefietst voor het begin van het seizoen? Dan volg je eenvoudig de Schiedamsedijk de stad weer in, richting het startpunt. Het officiële eindpunt van deze route ligt op het schiereiland Katendrecht. Daar vind je genoeg horecagelegenheden om een welverdiende kop koffie te drinken.

Fiets deze route!

 • Afstand
  - km
 • Type Route
  Historisch
 • - uur
 • - uur