Fiets met een rode achterlamp die aanstaat
  • Fietsverlichtingscampagne

Alles over verlichting, op díe fiets

In het donker wil je goed zichtbaar zijn op de fiets. Maar je fiets bijvoorbeeld volhangen met kerstlampjes, is niet helemaal volgens de regels. In dit artikel geven we je een overzicht van wat wel kan met verlichting op je stalen ros.

Alles begint met een goede voor- en achterlamp: wit of geel licht voor en rood achter. En ondanks dat knipperlicht er heel gezellig uitziet, is het niet toegestaan. Je zou denken dat je met een knipperlichtje extra opvalt, maar het tegendeel is waar. Een knipperend lampje maakt het voor andere mensen op de weg moeilijker om in te schatten hoe snel je gaat en in welke richting je fietst.

Fiets met een witte voorlamp die aanstaat

De plek van je fietsverlichting

Losse verlichting kan je op verschillende plekken vastmaken aan je fiets, dus aan het stuur of je bagagedrager. Zorg wel dat er niks overheen hangt, zoals je jas. Sommige lampjes passen niet goed op je bagagedrager of stuur, waardoor ze gaan hangen in plaats van recht vooruit of achteruit schijnen. Controleer dit goed voordat je op pad gaat. Losse lampjes kun je ook aan je jas of tas hangen of op je bovenlichaam vastmaken. Lampjes op je hoofd, benen of armen dus liever niet (lijkt ons ook niet echt praktisch).

Naast fietsverlichting is het belangrijk dat je goede reflectoren op je fiets hebt. Een rode reflector op de achterkant van je fiets, witte of gele reflectoren op je wielen en op je trappers. Spaakreflectoren zien er heel feestelijk uit, maar helaas zijn deze niet toegestaan.

Voorkom een boete

Als je je niet aan de regels houdt, ben je niet alleen een gevaar op de weg, maar heb je ook kans op een boete. Als je geen of slechte fietsverlichting hebt, kan je zomaar €60,- armer zijn. Dat zijn heel wat fietslampjes bij elkaar! Dit geldt ook als je lampje een andere kleur dan rood of wit heeft, deze knippert of je het lampje bijvoorbeeld aan je been hebt vastgemaakt. Voor fietsen zonder reflectoren loop je het risico op een boete van €40,-.

Bang dat je je fietslampjes vergeet? Maak ze dan bijvoorbeeld vast aan je sleutelbos of maak ze met tiewraps vast aan je fiets.