Fietslampjestest
 • Fietsverlichtingscampagne

De eerste echte fietslampjestest

Grote vaste fietslampen zijn natuurlijk het best, maar losse fietslampjes hebben ook zo hun voordelen. Ze zijn goedkoper, je neemt ze overal mee naartoe en ze zijn makkelijk te vervangen als ze kapot zijn. De kleine lampjes liggen in allerlei winkels, in verschillende vormen en maten. Maar welk los fietslampje komt als beste uit de bus? Wij presenteren de eerste Op díe fiets fietslampjestest!

Om erachter te kopen welke lampjes het beste zijn, hebben we gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding, het gebruiksgemak en de lichtsterkte. In ons onderzoek zijn meegenomen: de lampjes van Kruidvat, Action, HEMA en Albert Heijn.

Lampjes met de beste lichtsterkte

Het belangrijkste is dat fietslampjes fel en helder licht hebben, zodat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Wij hebben de sterkte van het licht getest door middel van ‘de magnetrontest’. Die werkt zo: je legt de lampjes in de magnetron, schijnt ze op de donkere achterkant en kijkt welke het felst is.

1. De absolute winnaar van de magnetrontest is de Action.
2. Op de eervolle tweede plek staat HEMA.
3. Op de enerlaatste plek komt Albert Heijn.
4. Het minste sterke licht kwam van de lampjes van de Kruidvat.

Branduren van de fietslampjes

Welke fietslampjes gaan het langst mee? Je wil natuurlijk niet om de haverklap nieuwe lampjes kopen. Op de achterkant van de verpakking staat vermeld hoelang de lampjes meegaan en dat kan per lampje enorm verschillen. De Kruidvat belooft bijvoorbeeld 50 branduren en de Action wel 240 uur! Uit ons onderzoek blijkt dat die uren kloppen, maar de lichtsterkte neemt al veel eerder af. Die van de Action geven na 72 uur onvoldoende licht om nog goed zichtbaar te zijn.

Score per branduren:

 1. HEMA blijft het langst fel branden.
 2. Action geeft tot 72 uur voldoende licht.
 3. Kruidvat doet het een stuk minder, maar je krijgt bij de lampjes wel 4 extra batterijen. Als je die goed bewaart en de batterijen vervangt, zijn deze lampjes de beste deal.
 4. Albert Heijn scoort het minst op het aantal branduren.
De fietslampjes vastmaken

Bij al deze wegwerplampjes lopen we tegen hetzelfde probleem aan: het achterlicht. Het is moeilijk om een goede plek voor de lampjes te vinden aan de achterkant. De bagagedrager bevat zelden dik genoeg staal, waardoor je lampjes makkelijk omlaag bungelen en niet voor goede zichtbaarheid zorgen. Het lampje vastmaken onder je zadel is ook geen handige plek, want dan hangt je jas er makkelijk overheen. Een andere optie is om de lampjes aan je rugzak vast te maken.

 1. HEMA
  De lampjes van de HEMA zijn lekker stevig en het elastiek past goed om je stuur. Eenmaal bevestigd blijven ze goed hangen, ook wanneer je over hobbels fietst.
 2. Kruidvat
  Een lekker lang lusje waardoor de lampjes op veel fietsen passen.
 3. Albert Heijn
  De enige lampjes die je niet meer losmaakt. Heel handig, want zo kun je ze nooit vergeten. Maar ook onhandig, want een batterij vervangen is hierdoor niet mogelijk.
 4. Action
  Het touwtje is kort en dun. Als je een dik stuur hebt, passen de lampjes er niet omheen. Ook is het vastmaken een priegelwerkje.

Het beste fietslampje

Dit alles brengt ons tot de volgende score:

Nummer 1: Hema (€ 3)

Onze favoriet zijn de lampjes van de HEMA. Ze gaan het langst mee, passen goed om je stuur en behouden het langst voldoende fel licht.

Nummer 2: Action (€ 0,99)

De lampjes van de Action hebben een heel goede prijs-kwaliteitverhouding! Ze zijn het voordeligst. Door de dikte en grootte van de lampjes zou je het niet verwachten, maar ze hebben het felste licht en ze gaan lang mee. Een heel goede prijs-kwaliteitverhouding!

Nummer 3: Kruidvat (€ 2,99)

Voor de lampjes van de Kruidvat betaal je €2,99, hiervoor krijg je naast een voor- en achterlicht ook 4 reservebatterijen. Je maakt de lampjes makkelijk vast aan je fiets. Maar het licht is niet fel en gaat ook niet heel lang mee.

Nummer 4: Albert Heijn (€ 4,49)

Voor de vergeetachtige onder ons, zijn de lampjes van de Albert Heijn de beste keuze. Eenmaal bevestigd aan je fiets, krijg je ze er zonder schaar niet meer af. De lichtsterkte en de batterijduur scoren in deze test het laagst.

Wat zijn jouw favoriete fietslampjes? Laat het ons weten op Facebook, Twitter of Instagram.