• Fietsverlichtingscampagne

Licht in de tunnel

De fietsverlichtingstunnel

Alle fietsers die op donderdag 8 december door de tunnel bij centraal station reden, werden verrast door de fietsverlichtingstunnel. Er werden 1.500 lampjes uitgedeeld aan fietsers zonder licht, de fietsersbond repareerde kapotte verlichting en een dj zorgde voor verlichtende tunes.

“Ja, ik weet het,” roepen veel fietsers. “Ik had écht mijn lampjes bij me moeten hebben.” Gelukkig worden er op deze regenachtige donderdagavond fietslampjes uitgedeeld aan alle fietsers zonder licht. Niemand fietste onverlicht de tunnel uit.

Altijd lampjes aan

Lilian is een van de mensen die vanuit de Fietsersbond lampjes staat uit te delen: “Het is levensgevaarlijk om zonder licht te rijden. Daarom delen we vandaag lampjes uit aan de mensen.” Fietsers nemen met plezier de lampjes aan.
“Normaal heb ik altijd lampjes in m’n jaszak, vandaag was ik ze toevallig vergeten en nu staan jullie hier. Kan niet beter!” vertelt een van hen.

Fietsverlichting kapot? Zo gemaakt!

Aan de centrumzijde van de tunnel heeft de Fietsersbond een reparatieplek opgezet. Handige vrijwilligers repareren daar de fietslampen van tientallen fietsers. De rij wordt langer en langer, maar uiteindelijk rijdt iedereen met werkende fietsverlichting weg. Een mevrouw kijkt tevreden naar haar licht: “Ze hebben mij net geholpen door de binnenkant van mijn achterlicht schoon te maken. Nu doet ‘ie het weer! Een batterij vervangen kan ik zelf wel, maar dit niet.”

“We hebben al veel mensen kunnen helpen,” vertelt Roelof enthousiast. Hij is vrijwilliger bij de Fietsersbond. “Ik vind het belangrijk dat iedereen met werkende fietsverlichting rijdt. Zonder verlichting ben je onvoldoende zichtbaar voor iemand anders en je ziet zelf ook veel minder. Vroeger hadden veel fietsen een dynamo, maar dat maakt trappen zwaar. De draadjes zaten altijd in de war of gingen kapot. Tegenwoordig heb je gewoon lampen op batterij, veel makkelijker.”

📸 door Eric Fecken