• Fietsfact
  • Fietsverlichtingscampagne

Het nieuwste in fietsverlichting op een rij

Bij fietsverlichting denk je meestal aan een hardwerkende dynamo of aan handige losse lampjes die je overal kunt kopen. Simpel en altijd hetzelfde. Toch wordt er elk jaar weer veel nieuws uitgevonden als het gaat om fietsverlichting. In dit artikel drie nieuwe technologieën waar elke fietser blij van wordt!

1. Zie je mij?

De twee studenten Luci en Elianne vonden het aantal fietsongelukken veel te hoog. Een ander soort fietsverlichting zou daar verandering in kunnen brengen, dachten ze. In 2021 brachten ze Ziemi op de markt: een lamp die niet op het fietspad, maar op de fietser is gericht. Doordat weggebruikers jouw bewegende benen zien, zijn ze zich er meer van bewust dat er een mens rijdt en geen ‘ding’. Dat betekent dat ze automatisch voorzichter rijden.

Ziemi is een verstelbare, spatwaterdichte lamp, waarbij je goed zichtbaar bent en jouw licht andere weggebruikers niet verblindt. Mooie vondst! De studenten wonnen er verschillende prijzen mee en werken nu samen met partner Spanninga aan een nieuwe versie van Ziemi. Voor de lancering moeten we nog even geduld hebben: die vindt plaats in september 2023.

2. Wat we van auto’s kunnen leren

Als we iets van auto’s kunnen leren, dan is het wel de nieuwste technologie in verlichting. Dat moeten de makers van de Detour Bike Light gedacht hebben. Het voorlicht bevat een cut-off beam, waarbij het licht aan de bovenkant wordt ‘afgesneden’.

Door dit ‘afgesneden’ licht komt de lichtstraal diagonaal op het oppervlak terecht; vanaf je voorband tot zover je kunt kijken. Daardoor hebben tegenliggers er geen last van. Deze technologie komt uit de autowereld. Ook hebben de ontwerpers er net als bij auto’s zijlichten aan toegevoegd, zodat je ook van de zijkant goed zichtbaar bent. Een snel oplaadbare en makkelijk verstelbare voorlamp voor de sportieve fietser!

3. Met reflectie val je op

Het innovatiecentrum verkeerlogistiek is in de wereld van reflectiestrips gedoken. Op de website zijn de speciale strips te koop, die je op beide kanten van je fiets kunt plakken. Het vervangt niet je voor- en achterlicht, maar het zorgt wel voor goede zichtbaarheid vanaf de zijkant.

Je plakt de reflectiestrips, die in allerlei kleuren te koop zijn, zelf op je fietsframe. Je kunt het zo bijzonder maken als je wilt: met opvallende kleuren, een leuk patroon of juist onopvallend. Zodra het donker wordt, lichten de strips op als er bijvoorbeeld autolicht op schijnt.

Bonus: innovatieve fietspaden

Ondertussen wordt er ook onderzocht hoe fietspaden mee kunnen helpen aan de zichtbaarheid van fietsers. Kijk maar eens naar het artistieke en vernieuwende fietspad van kunstenaar Daan Roosegaarde. Hij bracht De Sterrennacht van Vincent van Gogh tot leven, met duizenden fonkelende steentjes die in het donker oplichten dankzij zonne-energie. Dit idee wordt doorontwikkeld, om er in de toekomst bijvoorbeeld lichtgevende strips op fietspaden mee te maken.