• Fietsverlichtingscampagne

Fietsverlichtingsspel met een boodschap

In de rij voor ‘Licht aan!’

Rotterdamse middelbare scholieren spelen sinds half november tegen elkaar in het fietsverlichtingsspel ‘Licht aan!’. Het spel trekt met een grote multimedia gameconsole langs de aula’s en kantines van verschillende middelbare scholen. Vrijdag 8 december deed de game Mavo Centraal aan.

Met het spel ‘Licht aan!’ wil de gemeente jongeren activeren hun fietsverlichting aan te zetten. Belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat nog geen tweederde van de middelbare scholieren in het donker met goed werkende verlichting fietst. Terwijl het risico op een ongeval dan met bijna 20 procent toeneemt!

Veel fietsers die zonder licht rijden, hebben gewoon niet aan fietslampjes gedacht. Die wetenschap is verwerkt in het fietsverlichtingsspel. De spelers van ‘Licht aan!’ klikken in het spel zo snel mogelijk de verlichting van voorbijkomende fietsers aan, tussen de heen en weer rijdende auto’s en vrachtwagens. Lukt dat niet? Dan halen ‘hun’ fietsers de eindstreep niet en is het game over.

Spel met een boodschap

Door al het klikken wordt de kans kleiner dat je in het echte leven je fietslampjes vergeet. Maar voor de scholieren die het spelen, is het vooral een welkome afleiding in hun lunchpauze. Op Mavo Centraal ontstond zelfs een behoorlijke rij in de aula.
De spelers werden steeds fanatieker en steeds meer fietsers op het scherm overleefden het spel. Het ging niet om de fietslampjes die te verdienen waren. “Nee joh, ik heb niet eens een fiets!” Maar je naam invullen op de scorelijst en zien dat hij meteen in de top-10 belandt, dat is wel een minuutje klikken waard.

Nieuwsgierig? Het spel gaat nog langs een paar scholen. Gemist? Speel het dan online op

rotterdamopdiefiets.nl/lichtaan