In Rotterdam kan alles op díe fiets. Maar niet iedere Rotterdammer heeft geld om een fiets te kopen. Daarom is er de Fietsbank. Daar kunnen Rotterdammers met een laag inkomen onder bepaalde voorwaarden een tweedehands fiets aanvragen. En kunnen Rotterdammers die een fiets over hebben hun trouwe tweewieler inleveren om iemand anders blij mee te maken.
Wat doet de Fietsbank?
De Fietsbank zamelt oude fietsen in die nog goed genoeg zijn voor een volgende ronde. De fietsen worden opgeknapt, bijvoorbeeld door medewerkers van Rotterdam Inclusief. De opgeknapte fietsen worden doorgegeven aan Rotterdammers die een fiets hebben aangevraagd voor zichzelf of hun kind(eren).
Fietsen van de Fietsbank zijn bedoeld voor Rotterdammers die zelf geen fiets kunnen betalen. Om in aanmerking te komen voor een fiets moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Welke dat zijn, lees je hier: https://www.rotterdam.nl/fiets-aanvragen.
De Fietsbank doneert ook wel eens een groot aantal fietsen tegelijk, bijvoorbeeld aan de leerlingen van een basisschool.
Op dit moment is de Fietsbank alleen voor bewoners van Charlois, Feijenoord, Delfshaven en Kralingen-Crooswijk. In samenwerking met de Vraagwijzer willen we de Fietsbank in de toekomst ook in andere gebieden aanbieden.
Veelgestelde vragen
-
Op dit moment is de Fietsbank alleen voor bewoners van Charlois, Feijenoord, Delfshaven en Kralingen-Crooswijk. Woon je in een van deze gebieden, heb je een fiets nodig en voldoe je aan de voorwaarden? Vraag dan een tweedehands fiets aan bij: Kijk voor meer informatie over het aanvragen van een fiets op https://www.rotterdam.nl/fiets-aanvragen Meer informatie over de Vraagwijzers vind je op Vraagwijzer | Rotterdam.nl
-
Nee, de Fietsbank kan helaas niet alle fietsen aannemen. Het is belangrijk dat je de sleutel nog hebt van de fiets, en dat kleine reparaties en een onderhoudsbeurt genoeg zijn om weer veilig op de fiets te rijden. Anders wordt het repareren te duur en te ingewikkeld.
-
Als je een fiets hebt aangevraagd en aan alle voorwaarden voldoet, vertelt de medewerker van Vraagwijzer jou waar je je fiets op kunt halen. Er zijn ‘uitgiftepunten’ op een paar plekken in de stad.
-
Fietsen inleveren kan op verschillende plekken in de stad. Je vindt de inleverlocaties op https://www.rotterdam.nl/geef-door-die-fiets. Kan je zelf je fiets niet wegbrengen? Geen probleem. We werken samen met de ANWB en zij kunnen de fiets - groot of klein - op afspraak ophalen. Ga hiervoor naar de website van de ANWB.
-
Is er geen Fietsbank in jouw wijk maar heb je wel een fiets nodig voor jezelf of je kinderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om toch een fiets aan te vragen.
- Alle basisscholen in Rotterdam kunnen via Verkeersmenu010 een tweedehands kinderfiets aanvragen. Bespreek de voorwaarden met de school van je kind;
- Het jeugdtegoed op de Rotterdampas is een extraatje voor Rotterdamse gezinnen met een laag inkomen. Voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar is het tegoed € 275 per kind per jaar, voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar is het tegoed € 850 per kind per jaar. Het jeugdtegoed wordt gestort op de Rotterdampas van je kind(eren) en is te besteden bij tientallen winkels in Rotterdam. Bijvoorbeeld om een fiets te kopen. Ga naar de pagina over het jeugdtegoed op de website van de gemeente voor meer informatie;
- Heb je een aangepaste fiets nodig? Misschien kan de gemeente helpen! Kijk op de pagina over hulpmiddelen voor meer informatie;
- Kinderen van 4 tot 18 jaar met ouders met een laag inkomen kunnen onder voorwaarden terecht bij Meedoen in Rotterdam. Deze stichting betaalt onder meer eenmalig een 28 inch fiets voor kinderen die naar de middelbare school gaan;
- Een ander fonds dat kan helpen bij het aanschaffen van een fiets is het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam. Bij dit Fonds kunnen hulpverleners vragen om een gift voor een cliënt in een moeilijke situatie;
- Ook landelijk zijn er een aantal organisaties die je kunnen helpen, zoals Sun Nederland. Deze organisatie geeft jou eenmalig een gift, waarmee je een fiets kan aanschaffen. Voor mensen die leven van het minimumloon stelt ANWB in samenwerking met de gemeente met het Kinderfietsplan tweedehands fietsen beschikbaar voor kinderen tussen de 8 – 18 jaar.