Bouwkeet-in-Rotterdam

Bouwkeet

Bij Bouwkeet hebben ze een tof en leerzaam programma dat perfect aansluit bij Rotterdam op díe fiets, namelijk: ‘verdien een fiets’. “Tijdens dit programma gaan kinderen vijftien weken lang aan de gang met een oude fiets. Deze mogen ze uit elkaar halen, repareren, schoonmaken en het frame mag in een zelfgekozen kleur overgespoten worden. Tot de fiets weer klaar is voor gebruik. Aan het einde komt een wijkagent dan controleren of de fiets veilig is,” vertelt eigenares Myra Roza.

Van oud naar nieuw

Op deze manier leert Bouwkeet kinderen hoe ze veilig kunnen fietsen en hoe belangrijk dat is. “Ook leren we kinderen op deze manier om hun eigen fiets te onderhouden, als er onderweg naar school iets gebeurt met de fiets, kunnen ze het zelf oplossen. Én we leren ze om van oude dingen weer iets bruikbaars te maken.”

Inzetten van elkaars netwerk

Het aansluiten bij de fietsalliantie was voor Myra belangrijk. “Bij de fietsalliantie kan ik nieuwe contacten opdoen en mijn netwerk vergroten, maar de partners kunnen ook weer gebruik maken van mijn netwerk. Ik kan bijvoorbeeld dingen delen onder onze jeugdige doelgroep. Zo zijn we echt een aanvulling op elkaar.” Focus op de jonge doelgroep is daarbij belangrijk voor Myra: “daar liggen de meeste mogelijkheden en de jeugd durft het meeste.”

Een makerspace

Bouwkeet is een ‘makerspace’ in Bospolder-Tussendijken in Rotterdam. De faciliteiten van Bouwkeet staan tot je beschikking als je hier iets wil maken. In totaal zijn er zes verschillende werkplaatsen: textiel, hout, metaal, fatlab, keramiek en een spuiterij.