• Rotterdam Rides

Een zonnige en gezellige eerste editie van Rotterdam Rides

Op zondag 22 mei fietsten honderden Rotterdammers de leukste routes, tijdens de eerste editie van Rotterdam Rides. Deelnemers van de negen Rides finishten na hun fietstocht door de stad in het Festivalhart, bij Biergarten. “Wat een heerlijke, vrolijke dag in Rotterdam.” 

Bijna 500 deelnemers reden gister negen verschillende routes door Rotterdam. Samen vierden ze al het moois van de stad op de fiets. De één vertrok vanaf Rotterdam-Zuid voor een tocht langs Feyenoord-hoogtepunten en de ander fietste dwars door de natuur. Zo ook Laura Maat, captain van de Backyard Ride: “Het was een heel erg leuke fietstocht. We zijn met iets meer dan 25 mensen naar de Ackerdijkse Plassen gefietst. De deelnemers kregen een vogelbingokaart mee, daar stonden negen verschillende vogels op die ze moesten spotten. Onderweg zijn we regelmatig gestopt om deze te spotten.” Deelnemers waren erg enthousiast over de Backyard Ride, volgens Laura.

Vogels spotten tijdens de Backyard Ride

Voor het eerst in peloton

De langste route werd gefietst door deelnemers van de Social Ride. Zij reden 80 kilometer. Ingeborg Dijcken fietste voor het eerst mee in een peloton: “In het begin vond ik het wel een beetje spannend om te fietsen in een grote groep. Uiteindelijk was het superleuk, want je fietst veel harder dan je normaal doet. Onderweg lette iedereen goed op elkaar, zodat er niemand achteropraakte. Dat was heel fijn.”

(Te) gekke fietsen

De Ride die de meeste aandacht trok, was zonder twijfel de Crazy Bike Ride. Een optocht van bijzondere fietsen trok door het centrum van Rotterdam. Vincent Schoutsen fietste ook mee: “We hebben met onze blauwe tandem gefietst. Het was echt een te gekke fietstocht.” Jimmy fietste ook mee met deze Ride, op zijn fiets met twee etages en daarmee een hoogte van bijna 2 meter! “Ik heb mijn fiets zelfgemaakt en vind het heerlijk om hierop rond te fietsen. Je hebt vanaf hier namelijk een mooi uitzicht.”

Gratis fietslessen

Na de Rides was er in het Festivalhart tijd en ruimte voor ontspanning. De deelnemers belandden op het terras of liepen een rondje over het gezellige, duurzaam aangeklede terrein. Bij Yeply konden bezoekers gratis hun fiets laten opknappen. Er werden ook gratis fietslessen aangeboden. Beer Pijpker van Fietsschool010 vertelt: “Vandaag hebben we al vier mensen heel erg blij gemaakt, twee daarvan kunnen al fietsen na deze dag.”

Tandem Tinderen kon ook op het Festivalterrein. Liefhebbers reden een rondje op de tandems van Spaak Rotterdam en moesten samen opdrachten uitvoeren vanaf de fiets. Zo konden ze ontdekken hoe de samenwerking was en of dit een goede match was. Het festival werd muzikaal en vrolijk afgesloten door de Rotterdamse brassband Badaboooom.

Beer Pijpker geeft fietlessen

Rotterdamse Fietsalliantie

Rotterdam Rides is georganiseerd door de Rotterdamse Fietsalliantie. Samen met de partners heeft de alliantie laten zien hoe leuk fietsen in Rotterdam is. De partners zijn de initiatiefnemers van het fietsfestival. Zij bedachten de Rides en voerden ware captains aan. Op naar een volgende spetterende editie van Rotterdam Rides!