Laura-en-Irene-fietsend-door-de-bergen
  • Rotterdam Rides

‘Het is tijd voor de fiets’

Laura Maat vindt dat het tijd is dat de fiets de ruimte krijgt, juist in de stad. De captain van de Backyard Ride wil dan ook zoveel mogelijk Rotterdammers enthousiast maken om op de fiets te stappen. “De fiets is een vrijheidsmachine.”

Sinds een aantal jaar staat Laura regelmatig op de trappers. Ze gaat graag op fietsvakantie en doet mee aan lange tochten. Ze schreef samen met vriendin Irene Maaskant het boek Ga op de Fiets over hun 7 maanden lange fietsreis door Europa.

Leren over de natuur

Voor Rotterdam Rides heeft ze samen met de betrokken partners een natuurroute gemaakt. “Met de Backyard Ride willen we meer Rotterdammers leren over de natuur in en rondom de stad. Uiteindelijk is het doel dat iedereen ziet hoe dichtbij en mooi de natuur is en zich zo ook een beetje verantwoordelijk voelt voor het behoud van die natuur”, vertelt Laura.

Fietsen heeft nog veel andere voordelen. “De fiets pakken is ook goed voor jezelf. Je hoofd luchten, je benen laten draaien. Dat vind ik belangrijk: om meer mensen naar buiten en in beweging te krijgen.”

Ook wil Laura laten zien dat je met de fiets veel makkelijker van mooie plekken in en rond de stad geniet, omdat je alles om je heen kan zien, horen, voelen en ruiken – en er dus niet in sneltreinvaart aan voorbij raast.

Zorgeloosheid en geluk

Voor Laura is het duidelijk: de fiets is haar vrijheidsmachine. “Waar ik ook heen fiets, ik ontdek steeds weer nieuwe weggetjes, plaatsen, gebieden en ontmoet altijd nieuwe mensen. Het tempo op de fiets is precies goed: je gaat hard genoeg om ergens te komen en traag genoeg om van de omgeving te kunnen genieten. Dat gevoel van vrijheid, zorgeloosheid en geluk, dat is waarom ik fiets.”

Deze Ride was onderdeel van Rotterdam Rides 2022.