• Rotterdam Rides

‘Mijn BMX en ik zijn onafscheidelijk’

Trotse captain van de Urban Ride is Shurdon Faneyte. Zijn hart ligt bij jongeren aanzetten tot bewegen. Het liefst natuurlijk op of met de fiets. Dit alles komt terug in de themaride die hij vanuit DANSH organiseert, samen met studenten van het Albeda Sportcollege.

Shurdon is geboren op Curaçao en kreeg daar al snel de bijnaam Dansh, omdat hij nooit stil kon zitten. “Ik was gek op ballet en judo, totdat ik rond mijn twaalfde de BMX-fiets leerde kennen. Ik was verkocht. Mijn BMX en ik zijn sindsdien onafscheidelijk”, vertelt de sportieve captain.

Tijdens Rotterdam Rides wil Shurdon jonge Rotterdammers laten zien hoe tof het is om op de fiets, BMX of skeelers te stappen. “Zolang je maar lekker in beweging bent!”

Fietsen betekent vrijheid

De organisatie rondom de Urban Ride is een eindopdracht voor de studenten van het Albeda Sportcollege, waarin DANSH het keuzevak Urban Sports geeft. Shurdon wil de studenten, en eigenlijk alle jongeren in Rotterdam, meegeven dat fietsen vrijheid betekent. “Fietsen is verkennen. Je eigen stad, maar ook je eigen lichaam verkennen: hoe ver kan je gaan? Waar ben je fysiek toe in staat? Zo kan je jezelf beter ontwikkelen. En dat leidt tot vrijheid.”

Shurdon ziet nog een ander belangrijke reden om op de fiets te springen. “Het beste dieet is het fiets-dieet”, zegt hij met een grote glimlach.

Deze Ride was onderdeel van Rotterdam Rides 2022.
Tijdens Rotterdam Rides 2023 is Shurdon terug met de Urban Ride. Dit jaar zal er een pomptrack bij het Festivalhart op het Deliplein liggen.