Bioscoopscherm waarop een beeld is te zien van de film 'Together We Cycle'
  • Rotterdamse fietsalliantie

“Nederland fietsland? Niet vanzelfsprekend”

De Rotterdamse Fietsalliantie komt regelmatig bij elkaar. De alliantiepartners wisselen dan ideeën uit en praten over hoe zij meer mensen vaker op de fiets kunnen krijgen in Rotterdam. Vrijdag 30 september was er een speciale bijeenkomst, waarbij de partners de film ‘Together We Cycle’ zagen en in gesprek gingen met de makers ervan. We nemen je in dit artikel kort mee tijdens deze toffe en leerzame middag.

Het zonnetje schijnt door de grote ramen van LantarenVenster op deze mooie vrijdag. Eenmaal binnen staan er al wat partners met elkaar te praten. Communitymanager Ellery Landheer heet iedereen hartelijk welkom. Zij is de contactpersoon voor alle partners en regelt alles rondom de Rotterdamse Fietsalliantie. “Er komen veel partners vandaag, ik heb er zin in.”

Nederland fietsland

Na het bekende bakkie koffie, mochten we in de heerlijke bioscoopstoelen kruipen. Vol verwachting en enthousiasme loopt iedereen de zaal in. De film ‘Together We Cycle’ werd speciaal voor de meet-up vertoond. Het vervolg van ‘Why We Cycle’ gaat over hoe de Nederlandse fietsinfrastructuur is ontstaan. Aan de hand van archiefbeelden worden we meegenomen in het verhaal over hoe Nederland langzaam een fietsland wordt. Dat allemaal na aanleiding van protesten van Maartje van Putten, zij startte een campagne voor veilige fietspaden voor kinderen met de slogan: ‘Stop de Kindermoord.’ In de film zie je hoe zij zich hiervoor inzet.

De lampen gaan weer aan in de zaal en filmmakers Gertjan Hulster en Arne Gielen vertellen ons na de vertoning over hun film: “Onze vorige film was heel erg populair in het buitenland en is uiteindelijk in 19 talen vertaald. Reden genoeg om een vervolg te maken! Mensen denken dat fietsen altijd vanzelfsprekend is geweest in Nederland, maar dat is niet zo en dat laten wij zien in deze film”, vertelt Gertjan.

1972: Stop de Kindermoord. Foto: Rob Mieremet

In gesprek over fietsen en wandelen

Een aantal alliantiepartners leidt daarna het gesprek, terwijl we nog op onze lekkere bioscoopstoelen zitten. Jose Besselink van gemeente Rotterdam, Meike Lansbergen van Groeifiets, Willem-Frederik Metzelaar van de Fietsersbond en Vincent Luyendijk van Soigneur praten over fietsen en wandelen in Rotterdam. Staan die twee onderwerpen op 1 in de stad? Wat Meike betreft kan dat nog wel beter: “Onze gezondheid en het klimaat zijn nu het allerbelangrijkst en dus moeten we ook andere keuzes maken in Rotterdam en de stad anders inrichten. Ik zie bijvoorbeeld heel veel mensen op deelscooters rijden, waarom verbieden we die niet? Dan blijven alleen de deelfietsen.”

Ook Willem-Frederik heeft veel plannen voor zijn stad: “Ik vind dat we naar 30 km/u moeten in alle Rotterdamse straten en bij elke straat waar dat is gelukt, wil ik dan een feestje geven. Daarnaast zijn er ook heel veel mensen in Rotterdam die niet eens kunnen fietsen. Vanuit de Fietsersbond gaan we daar ook mee bezig. We hebben nu 8 docenten en dat moeten er 80 worden.”

In gesprek over fietsen en wandelen

Goede ideeën

Er werd nog lang nagepraat over de inspirerende film, tijdens een gezellige borrel. En zoals altijd raakten de partners aan de praat over nieuwe ideeën om fietsen in de stad te stimuleren. Wil jij ook meer Rotterdammers op de fiets en denk je dat je daaraan kan bijdragen? Word dan lid van de Rotterdamse Fietsalliantie. Dat kan door een mail te sturen naar: opdiefiets@rotterdam.nl

Napraten in de foyer van Lantarenvenster