• Rotterdamse fietsalliantie

Tourgeel Afrikaanderplein viert eerste fietsfeest

De geur van poffertjes, het geluid van rinkelende fietsbellen, rondscheurende circusartiesten op eenwielers en overal knalgele versiering: het was feest op het Afrikaanderplein. Fietsfeest om precies te zijn! Met dit gezellige feest is Rotterdam weer een stapje dichter bij de Tour de France Femmes.

In aanloop naar de start van de Tour de France Femmes op 12 augustus viert Rotterdam de komende maanden feest. Het Afrikaanderplein trapte zaterdag 1 juni af met het eerste van zeven wijk-fietsfeesten. Het hele plein was geel gekleurd en stond in het teken van fietsen. BMX’en, racefietsen, fietsen op een handbike – je kon het allemaal proberen. Wie niet in de stemming was om te racen, kon meedoen aan een fiets-verkeersles of op een hometrainer een stukje van de Tour de France fietsen.

Creatief met kleur
Vooral bij het jongere publiek was de schmink erg populair, net als het in elkaar knutselen van een fietstas. De echte helden leverden hun eigen fiets in om hem te laten pimpen door de aanwezige graffiti-artiesten. Van deze service maakte zelfs een mevrouw met een scootmobiel gebruik. Die zoeft voortaan door Rotterdam-Zuid op een paarse wagen met gele bloemen.

Zwerfieride
Er was ook plek voor serieuzere activiteiten. Zo vertrok vanaf het feestterrein een ‘zwerfieride’: een tocht door de wijk waarbij de deelnemers onderweg zoveel mogelijk vuil opruimen. De fietsenmaker leerde belangstellenden hoe je een band plakt. Bij de stand van de Rotterdamse Fietsbank kreeg het publiek informatie over hoe je aan een fiets komt als je die zelf niet kan betalen. En het Sportbedrijf Rotterdam legde uit hoe je, óók als volwassene, kunt leren fietsen. Zo levert ook een fietsfeest een bijdrage aan het grote doel van 2024: nóg meer Rotterdammers op díe fiets.

Ook zin in een feestje? Het volgende fietsfeest is op 8 juni, van 12.00 tot 16.00 uur, in Wijkpark Oude Westen.