Twee blonde jongetje leren loopfietsen op een schoolplein, onder toeziend oog van Meike van Lansbergen.
  • Rotterdamse fietsalliantie

‘Wij willen dat kinderen plezier hebben in fietsen’

Ruim 2 jaar geleden is Meike Lansbergen samen met Remko Pijnaker gestart met Groeifiets. Dit is een kinderfietsabonnement, waarmee kinderen een nieuwe fiets krijgen als de vorige te klein is geworden.

“Het idee voor Groeifiets ontstond toen ik met een vriend praatte over allerlei kleine en grote problemen die we in ons dagelijks leven tegenkwamen. Een van die problemen was dat onze kinderen zoveel fietsen verslijten. Ik heb 2 kinderen, maar toch staan er 5 fietsen in de schuur. Sommige te groot, andere te klein of er moet nog iets aan gerepareerd worden. En daar is het idee voor de Groeifiets ontstaan”, vertelt Meike.

Op het schoolplein met fietsen en flyers

Bij Groeifiets kunnen ouders een abonnement afsluiten. Ze ontvangen dan een passende fiets voor hun kinderen. Als de fiets te klein is geworden, krijgen de kinderen weer een nieuwe fiets; helemaal onderhouden en van goede kwaliteit. “Op een ochtend zijn we naar een schoolplein gegaan met een aantal fietsen en wat flyers over ons bedrijf, om te kijken of er interesse was. Daaruit volgde gelijk een klant, dat was wel heel gaaf. Uiteindelijk gaat het erom dat kinderen plezier hebben in het fietsen en dat gaat beter met een goed passende fiets die niet snel kapotgaat.”

Oefenen op de loopfiets

Naast het kinderfietsabonnement zijn Meike en Remko druk met pilots waarin ze jonge kinderen leren fietsen. “We hebben een pilot van 8 weken gedaan bij een kinderdagverblijf. We wilden de fietsvaardigheden van kinderen verbeteren door loopfietsen, begeleiding en lessen aan te bieden. Na 4 weken werden we gebeld door het kinderdagverblijf met het bericht dat de kinderen al toe waren aan de volgende fiets. We hebben toen fietsen gebracht met pedalen en daar fietsten de meeste kinderen zo op weg. Dit was niet alleen goed voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Die beseffen op deze manier dat je kinderen al op jonge leeftijd kunt leren fietsen.”

Jong geleerd is oud gedaan

In 2023 start deze pilot ook bij de peuterspeelzaal in de Nieuwstraat in Rotterdam. Meike vertelt: “Het is zo belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te leren fietsen. Dan wennen ze eraan en stappen ze vanzelf op de fiets. Daarnaast gaan we met ouders in gesprek om te kijken welke problemen er spelen, zoals verkeersarmoede. Wij denken dan mee over hoe wat op kunnen lossen.”

Groeifiets is partner van de Rotterdamse Fietsalliantie. Draag jij fietsen en fietsers in Rotterdam ook een warm hart toe als onderneming of organisatie? Sluit je aan!