Groepsfoto van de Erasmus-ambassadeurs
  • Rotterdamse fietsalliantie

Zo ziet een fietsvriendelijk bedrijf eruit

Steeds meer mensen fietsen naar het werk. En steeds meer werkgevers moedigen dat aan. Bij alliantiepartner Erasmus Medisch Centrum bijvoorbeeld wordt het fietsende medewerkers zo makkelijk mogelijk gemaakt. Met fietsenstallingen, een kleedruimte en zelfs een eigen fietsenmaker.

Het Erasmus MC is zonder auto goed te bereiken. Met het ov kom je tot op de hoek. Met de fiets zelfs tot vlak voor de deur! En dat is geen toeval. “Het Erasmus MC vindt het belangrijk om mee te werken aan schonere lucht in de stad, aan goede bereikbaarheid én aan een betere gezondheid van de medewerkers”, vertelt Daniëlle van Randwijk, beleidsadviseur Veiligheid en Milieu. “We zijn niet voor niets lid van de Rotterdamse Fietsalliantie. En we proberen het fietsende collega’s ook echt zo makkelijk mogelijk te maken.”

Dat blijkt onder meer uit de regeling waarmee je met flink wat voordeel een fiets kan kopen. Ook zijn er meerdere grote fietsenstallingen speciaal voor medewerkers. Daar hoort een kleedruimte bij met kluisjes en douches die de fietsers kunnen gebruiken als ze bezweet aankomen op het werk. Sinds kort zijn er zelfs schone handdoeken, zodat je geen handdoek van huis mee hoeft te nemen.

Als je met een lekke band op het werk komt, dan zorg ik dat hij weer geplakt is als je klaar bent met werken.

Fietsvriendelijk bedrijf

Al dit moois leverde het Erasmus MC in 2019 al een gouden certificaat van de Fietsersbond op voor ‘Fietsvriendelijk bedrijf’. Daniëlle: “De enige tip die ze nog hadden, was op zoek gaan naar fietsambassadeurs. En die hebben we inmiddels.” Ambassadeurs Leandra, Ron, Peter en Arno fietsen elke dag naar het werk. Weer of geen weer.

Zo maakt Leandra 36 kilometer per dag op haar elektrische moederfiets: “Ik vind het heerlijk! Ik voel me door de fiets onafhankelijker. Ik bepaal zelf wanneer ik vertrek en welke route ik volg.” En Arno komt elke dag op de fiets uit Alblasserdam: “Al smokkel ik wel eens hoor, dan pak ik een stuk de Waterbus. Ideaal dat je daar met je fiets op mag.”

Vragen en tips ter verbetering

De ambassadeurs leggen aan collega’s uit wat de voordelen zijn van fietsen naar je werk. Ze wijzen de weg naar de fietsenstalling en naar de regelingen die er zijn. Ook spelen ze vragen en tips van hun collega’s door aan Daniëlle. Zo is het voor een chirurg die op de fiets komt best onhandig dat ze zich eerst in de fietserskleedkamer moet omkleden en daarna op de chirurgie-afdeling weer. Daar moet nog een list op verzonnen worden.

En waar het Erasmus MC niet veel aan kan doen maar wat door de fietsers wel is genoemd, is het slimmer omleiden van fietsers op plekken in de stad waar gebouwd wordt. Dat is in de omgeving van het ziekenhuis aan de orde van de dag. Maar de meeste van de naar schatting duizenden fietsende collega’s zijn tevreden.

Peter R. de Fiets

Over de eigen fietsenmaker van het Erasmus MC, Peter Ravensbergen (in de wandelgangen Peter R. de Fiets), is de enige klacht dat hij maar twee handen heeft. “Ik heb het altijd druk”, vertelt hij. “Als jij met een lekke band op het werk komt, kan je je fiets bij mij inleveren en dan zorg ik dat hij weer geplakt is als je klaar bent met werken. Daar maken natuurlijk veel mensen gebruik van. Zeker omdat ik het doe voor een aantrekkelijk tarief.”