vrachtwagenchauffeur geeft op straat voor de cabine van zijn wagen twee kinderen uitleg.
  • De voordelen

In elke hoek alert, op díe fiets

De voordelen van de fiets zijn eindeloos. Maar in een drukke stad als Rotterdam is het wel belangrijk om als fietser goed op te letten in het verkeer. En dat kan je maar beter jong leren. Op díe fiets mocht meekijken bij een dodehoekles op basisschool Onze Wereld.

“Jij? Kom maar!” Verkeersjuf Ceciel van Hasselt van Veilig Verkeer Nederland wijst een vrijwilliger aan. Met een bezem onder zijn arm, stok uitstekend naar achteren loopt de jongen rondjes door de klas. Het valt niet mee om zijn klasgenoten niet te raken. “En dat is dus voor een vrachtwagenchauffeur precies hetzelfde”, legt Ceciel uit. “Die vrachtwagen heeft ook een lange achterkant die niet meteen meedraait de bocht om. Die zwaait jou zo van je fiets als hij je niet ziet.”

Vrachtwagenchauffeur Peter zit ook in de klas. Hij vertelt dat een vrachtwagen wel 25 meter lang kan zijn. Ceciel wijst een nieuwe vrijwilliger aan. Die loopt al passen tellend de klas uit. Na 25 passen staat hij al halverwege de gang. Terwijl hij volgens de rest van de klas véél te kleine stapjes nam. De boodschap is duidelijk: vrachtwagens zijn zo groot dat je lang niet alles goed ziet als je achter het stuur zit. Sterker nog: je kunt veel plekken helemaal niet zien! Die plekken, de dode hoeken, zijn levensgevaarlijk.

een echte vrachtwagen

Niet voor niets verzorgt Veilig Verkeer Nederland samen met de transportsector speciale dodehoeklessen op basisscholen. Vooral groepen 7 en 8 laten, met het idee dat de kinderen straks alleen naar de middelbare school gaan fietsen, graag een verkeersjuf of -meester en een vrachtwagenchauffeur langskomen.

In een dodehoekles krijgen de leerlingen eerst een uitgebreide uitleg, met een video maar ook met voorbeelden die ze in de klas kunnen zien, zoals de bezemsteelopdracht. Waar moet je fietsen als je naast een vrachtwagen fietst? Waar kan je het beste staan bij het stoplicht? Allemaal vragen waar ze in de les een antwoord op krijgen. Dan maken de kinderen wat opdrachten en klimmen ze in een echte vrachtwagen om met eigen ogen de dode hoeken te zien.

fiets zonder capuchon

De kinderen van Onze Wereld hebben de twee belangrijkste regels inmiddels goed in hun oren geknoopt: houd altijd aan alle kanten minimaal 3 meter afstand van een vrachtwagen en blijf ruim rechts achter het voertuig. Dan kan er in ieder geval niets gebeuren. Peter vult nog aan dat ook gewone auto’s een dode hoek hebben. En Ceciel vertelt dat je beter zonder capuchon kan fietsen. Want daarmee maak je eigenlijk je eigen dode hoek.

Tijd om naar buiten te gaan. Een grote vrachtwagen van PostNL staat voor het hek van de school. Met kinderen vlak voor, achter en naast de vrachtwagen is het maar goed dat Peter nergens heen hoeft. Iedereen mag even in de cabine. Daar blijkt dat deze chauffeur dankzij moderne techniek zijn dode hoeken wel wat verkleind heeft. Met een paar camera’s kan hij beter vlak voor en vlak achter de vrachtwagen kijken. “Dat is de toekomst van het vak”, legt Peter uit. “Straks doen we alles via beeldschermen. Dat gaat wel ongelukken schelen. Maar het blijft opletten. Zéker met fietsende kinderen.”

Verkeersjuf Ceciel (met blauwe jas van Veilig Verkeer Nederland) met enkele kinderen bij de vrachtwagen tijdens de dodehoekles
Verkeersjuf Ceciel (blauwe jas): “Drie meter is verder dan je denkt!”