Werknemer van Thuis op Straat staat bij bakfiets vol speelgoed
  • De voordelen

Freddy’s bakfiets met speelgoed maakt alle kinderen blij

Kinderen in Hillegersberg-Schiebroek herkennen ‘m meteen: de bakfiets van Freddy dos Santos van stichting Thuis op Straat (TOS). Deze stichting zet zich in voor een fijne woon- en speelomgeving in Rotterdamse wijken, met activiteiten voor kinderen. Zodra de scholen uit zijn, staat Freddy op het buurtplein met een bakfiets vol speelgoed. “Ik heb echt een leuk beroep.”

Wat doe jij op díe fiets?

“Ik doe alles op de fiets, ik heb geen rijbewijs! Maar voor mijn werk rijd ik met deze bakfiets door Rotterdamse wijken en sta ik op buurtpleinen. Meestal in Hillegersberg-Schiebroek en bij de Huiskamer van de Wijk aan de Teldersweg. Kinderen uit de buurt komen dan langs om gezellig te voetballen of een bord- of kaartspel te doen. We staan er meestal zo’n anderhalf uur en in die tijd mogen kinderen de spelletjes gebruiken.”

Waarom is je werk op de fiets belangrijk?

“Met Thuis op Straat willen we het leefklimaat op straat verbeteren. Dat doen we door de kinderen aandacht te geven, ze aan te spreken en aan te moedigen om lekker in beweging te komen. Zeker vier keer per week fietsen collega’s met de bakfiets naar pleinen in Noord, Charlois en Hillegersberg-Schiebroek om speelgoed uit te lenen. Lekker samen buitenspelen. Ik houd ervan om sportief bezig te zijn, dus ik ben echt heel blij met mijn baan.”

Deze fiets staat bekend als ‘Freddy’s gebaksfiets’, vanwaar die bijnaam?

“Die naam heeft een collega bedacht. Ik kom ook langs om verjaardagsfeestjes te vieren. Bij verjaardagen hoort taart, dus dan we delen gebakjes uit. Daarbij zetten we ook een uur lang spelletjes uit op straat. Sportieve activiteiten zoals blokjesvoetbal en parcours. Aanmelden daarvoor kan bij ons.”

Waarom is Thuis op Straat partner van de Rotterdamse Fietsalliantie?

“Ik vind het belangrijk dat volwassenen, maar zeker ook kinderen, fietsen. Als het lekker weer is maakt het je vrolijker, je zit er beter door in je vel en bouwt conditie op. Dus lekker fietsen allemaal!”