Vrouw op fiets met daarachter een scooter en tram
  • De voordelen

Fiets je nieuwe schoenen bij elkaar

Fietsen is niet alleen gezond, je bespaart er ook geld mee! Maar hoe doe je dat en hoeveel geld hou je precies over als je vaker de fiets neemt? In dit artikel zetten we de kosten per vervoersmiddel op een rij.

Deelscooter

De deelscooter kost gemiddeld €1,00 – €1,50 per kilometer.

De prijs uitgelegd

Deelscooters zijn niet meer weg te denken uit het Rotterdamse straatbeeld. Met een klik op de knop ontgrendel je een elektrische scooter die vaak binnen een straal van een paar minuten lopen, geparkeerd staat. Zonder spierinspanning van A naar B sjezen: dat is makkelijk en verleidelijk! Maar de deelscooter is per kilometer. De kosten per minuut verschillen per aanbieder en zijn tussen de € 0,23 en € 0,30. Dat lijkt mee te vallen, maar reken je dit om naar prijs per kilometer, dan betaal je ongeveer € 1,00 – € 1,50, afhankelijk van de aanbieder en de route.

Autorijden

Autorijden kost gemiddeld €0,43 per kilometer.

De prijs uitgelegd

Een gemiddelde benzineauto rijdt 1 op 14 – je kunt er met 1 liter benzine, 14 kilometer mee rijden. Met de huidige benzineprijs (€ 1,85 per liter) is de prijs per kilometer ongeveer € 0,13. Maar rijden met de auto kost meer dan alleen brandstof. Met aanschaf, onderhoud, verzekering, afschrijving, parkeergeld en belastingen meegerekend loopt de kilometerprijs voor een kleine middenklasser op naar zo’n € 0,43. Even op en neer tussen Rotterdam Zuid en Noord? Met 16 kilometer op de teller ben je dan ongeveer € 7 kwijt. Fijn natuurlijk, in je luie stoel met je eigen muziek door de speakers, maar van dat bedrag kun je een hoop andere leuke dingen doen. Zeker als je vaker de fiets pakt! Reken uit je winst.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer kost gemiddeld zo’n €0,25 – €0,30 per kilometer.

De prijs uitgelegd

De metro is snel, droog en warm. Je kunt je favoriete serie terugkijken terwijl je in een paar minuten kilometers verderop bent. Maar ook aan het openbaar vervoer zit een prijskaartje. Of je nu met de metro, bus of tram reist; je betaalt altijd per kilometer, bovenop een vast starttarief. Voor een in de stad ben je met het openbaar vervoer € 0,25 – € 0,30 per kilometer kwijt.

De fiets

Gemiddeld kost een fietskilometer €0,065.

Het zal vast geen verrassing zijn: de fiets komt het goedkoopst uit de bus. Fietsen voelt als gratis. Maar reken je de aanschafwaarde en onderhoud mee, dan heeft ook de fiets een prijs per kilometer. Stel je voor, je hebt een fiets van € 300, waar je vijf jaar mee doet. Je rijdt gemiddeld 5 km per dag en je betaalt ieder jaar € 60 aan onderhouds- en reparatiekosten. Een fietskilometer kost je dan € 0,065.

Meer fietsen = geld besparen!

Wil je makkelijk geld besparen, probeer dan zo veel mogelijk ritten met de fiets te maken. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je voor alle ritten onder de 10 km de fietst pakt.

Een voorbeeld:
Woon je op 8 kilometer van je werk en ga je 20 dagen per maand op en neer gedurende 10 maanden? Dan bespaar je met de fiets € 600 per jaar ten opzichte van het openbaar vervoer, en € 1.150 ten opzichte van de auto. Daar kun je 10 Nike Air-sneakers van kopen, 55 bossen bloemen, 383 kopjes koffie of een fancy televisie.

Pak je voor ieder ritje naar de sportvereniging, bioscoop, een middagje winkelen of vriendenbezoek de fiets in plaats van het OV of de auto, dan bespaar je op jaarbasis nog eens € 550-€ 850.

Is je route te lang om volledig te fietsen?
Is de afstand net te ver om met de fiets af te leggen? Of heb je écht geen zin in dat lange rechte stuk met tegenwind? Ga dan voor de tussenoplossing. Zet je fiets halverwege de route neer en ga verder met het openbaar vervoer. Zo bespaar je toch nog een paar euro’s én kom je aan je dosis beweging. Fijn voor je portemonnee en goed voor je gezondheid.