Foto van Erasmusbrug met ondergaande zon.
  • De voordelen

5 x waarom je in de winter op de fiets springt

Winter in Nederland; voor de meesten niet het leukste seizoen om op de fiets te stappen. Toch zijn er genoeg redenen om juist wel die stalen ros uit de schuur te halen. Dus kom van de bank af, trek je handschoenen aan en maak van die goede voornemens – die ben je toch nog niet vergeten?! – werkelijkheid.

1. Fiets je griep weg

Het snotterseizoen is in volle gang en ook andere ongemakken, zoals neerslachtigheid of zelfs winterdepressie spelen de kop op tijdens de wintermaanden. Regelmatig bewegen helpt daartegen. Door te bewegen maakt je lichaam het gelukshormoon endorfine aan. En regelmatig op de fiets stappen is goed voor je immuunsysteem. Je immuunsysteem beschermt je lichaam tegen ziekmakers, zoals bacteriën en virussen. Als je dus elke dag met de fiets een boodschap doet, je kinderen van school haalt of naar je werk rijdt, dan zorg je goed voor je lichaam. En, mooi meegenomen, de extra kerstkilo’s fiets je er ook meteen vanaf!

2. Opwarmen op de trappers

Rillend onder een dekentje op de bank of ’s ochtends met tegenzin uit je warme bed? Je moet even een drempel over, maar door te fietsen maak je je lichaam warm. Zodra je spieren in beweging komen, geven ze warmte af. Daarom tril je als je het koud hebt; een slim trucje van je spieren om je lichaam warm te maken. Leuk voordeel: door wat vaker op je stalen ros te stappen, blijf je langer warm en kun je besparen op stookkosten.

3. Geld sparen voor zomervakantie

We gaan nog even door met besparen. Als je bedenkt hoeveel geld je bespaart door te fietsen in plaats van ander soort vervoer te nemen, dan komt de zomervakantie opeens een stuk dichterbij. Zet het geld dat je elke week bespaart door bijvoorbeeld naar je werk te fietsen, opzij. Wie weet kun je ervan op fietsvakantie in de zomer!

4. Krijg nieuwe ideeën

Het is natuurlijk oppassen met de fiets als het sneeuwt of vriest. Maar wat een prachtige plaatjes krijg je ervoor terug! De winter geeft een frisse kijk op de stad. Een laagje sneeuw maakt zelfs van de Coolsingel een sprookjesachtig tafereel. Schaatsers op natuurijs zijn ook een bijzonder plaatje. Eenmaal thuis merk je dat je barstenvol nieuwe ideeën zit. Dat komt omdat je in een ‘nieuwe’ – lees: besneeuwde – omgeving hebt gefietst. Je brein krijgt inspiratie en zet dit om in oplossingen of creatieve ideeën.

5. Samen uit de winterslaap

Fietsen is juist in de winter een perfecte activiteit om samen met vrienden, familie of collega’s te doen. In het weekend naar de dierentuin of een competitie met je collega’s wie de meeste kilometers rijdt. In de wintermaanden hebben mensen de neiging zich terug te trekken en worden daardoor vaak minder vrolijk. Door samen wekelijks iets actiefs te doen, zoals fietsen, ontwaken jullie uit de winterslaap. Op naar de lente!

Inspiratie nodig? Hier vind je alle routes, van korte rondjes tot lange ritten in en rondom Rotterdam.