Een meisje van 8 jaar fietst met haar vader, die achter haar rijdt, naar school. Ze kijken allebei erg vrolijk. Het is lente.
  • De voordelen

Maak van elke schooldag een fietsuitje!

Zodra je (klein)kind kan zitten, mag hij gezellig met je mee op de fiets. Dat is niet alleen leuk en leerzaam voor je kleintje, maar ook goed voor jou. Maak van samen fietsen meteen een goede gewoonte. Dan heb je als je kinderen naar school of naar de opvang gaan elke doordeweekse dag een fietsuitje!

Zelf doen

Het is schattig én soms vermoeiend: kleine kinderen willen alles zelf doen. Gelukkig biedt samen op de fiets stappen genoeg ‘zelf-doe’-momenten. Laat je kind bijvoorbeeld zelf z’n helm opdoen. En misschien mag je kind wel via jouw trapper en frame zelf op het stoeltje klauteren, terwijl jij de fiets vasthoudt? Als je kind nog in het voorzitje zit, kun je doen alsof hij zelf meestuurt. Met zijn handen op jouw stuur of op het stuurtje dat bij het stoeltje hoort, heeft hij een belangrijke ‘taak’.

Ik zie, ik zie…

Spelletjes maken het dagelijkse ritje extra leuk en leerzaam. Waar heeft papa zijn fiets geparkeerd? Zoek de fiets! Hoeveel tellen is het fietsen naar het volgende stoplicht? We gaan de heuvel af en we veranderen in een vliegtuig: spreid je armen en vlieg mee! Natuurlijk is het klassieke ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet…’ altijd een goed idee. Je kind wordt zich daardoor meer bewust van de omgeving waar jullie fietsen. Je kunt alleen niet te hard trappen, anders is het valsspelen!

Lekker Wegdommelen

Na een dag op school of op de opvang zorgt een fietsritje naar huis voor ontspanning. Je kind kan even op adem komen met wat frisse lucht. Maak een ommetje en fiets door een park of langs het water. Dat zorgt voor nog meer rust, voor jou en in het bolletje van je kleine. Mocht je passagier vaak wegdommelen, dan is een hoofdsteuntje aan de voorkant van je fiets aan te raden. Zit je kind achterop? Dan kan hij gewoon tegen je rug aan in slaap vallen.

Op een eigen fiets

Kan je kind veilig zelf fietsen? Dan is samen naar school fietsen óók een uitje. Vertrek dan op tijd, zodat je je kind niet hoetft Spelletjes doen is, zeker bij beginnende fietsers, niet zo handig. Kleine kinderen bewegen nog vaak hun stuur mee als ze ergens naar kijken. En het is slim op op tijd te vertrekken zodat je je kind niet op hoeft te jagen. Maar gezellig samen trappend een liedje zingen, verhelpt elk ochtendhumeur. Veel plezier!