Meiden-Die-Rijden-voor-het-Booijmans-in-Rotterdam
  • De voordelen

Meiden Die Rijden: voor iedereen die wil fietsen

Met zonneschijn en door de regen, de Rotterdamse fietsgroep Meiden Die Rijden stapt élke woensdagavond op de stalen ros. Alle vrouwen maar ook mannen zijn welkom, met wat voor een fiets dan ook. Het idee komt van de 27-jarige Ilayda Küçükosmanoğlu, die woont, werkt én fietst in Rotterdam.

Ilayda vertelt enthousiast over de start van de groep, die inmiddels is uitgegroeid tot een clubje van zo’n acht dames. “Vrienden hebben me enthousiast gemaakt over fixed gear fietsen. Dit zijn lichtgewicht fietsen zonder versnellingen, met unieke en vaak kleurrijke designs. Ik zag zo’n fiets op Marktplaats en heb hem gelijk gekocht.”

Al snel merkte Ilayda dat ze best een eind kwam op haar fiets zonder versnellingen. “Ik kan overal naartoe, je bent zo van Rotterdam in een andere stad en dat maakt het zo leuk. Tussendoor zie je weilanden, slootjes, water of mooie bruggetjes. Gisteravond fietsten we nog met zonsondergang. Dat vind ik het leukst aan fietsen: je verplaatst jezelf op een fijne, sportieve manier en ziet onderweg allerlei mooie dingen. Echt fantastisch vind ik het.”

Samen fietsen

Met Meiden Die Rijden wil Ilayda het fietsen als sport voor vrouwen toegankelijker maken. “Ik zag vrouwen vaak alleen fietsen. Heel serieus, met mooie wielrenpakjes, dure schoenen en luxe fietsen. Toen kreeg ik het idee om een fietsgroep te beginnen voor meiden, waarin het allemaal wat laagdrempeliger is. Het fietsen hoeft niet te hard en met dure fietsen.”  Daarnaast vindt Ilayda het veel gezelliger om met een groep te fietsen in plaats van alleen. “Onderweg is er ruimte om te praten, want het moet ook gezellig zijn. Daar doen we het voor. Tijdens onze tochten komen vrouwen erachter dat fietsen leuk is, dat ze er goed in zijn en dat het niet nodig is om duizenden euro’s aan een fiets uit te geven.”

Uitwaaien bij Hoek van Holland

Elke woensdagavond gaat de groep een stuk fietsen rondom Rotterdam. “We fietsen zo’n 40 á 50 km en rijden dan ongeveer 23/24 km/u. Inmiddels zijn er in de groep mooie vriendschappen ontstaan, heel leuk is dat.” Waar Meiden Die Rijden naartoe fietst verschilt per week. “In de zomer zijn we naar het strand van Hoek van Holland gefietst. Het strand is eigenlijk superdichtbij, maar toch ga je er niet vaak naartoe. Heerlijk vonden we dat; je fietst door de duinen en aan het einde van de avond ga je helemaal rozig weer naar huis.”

Workshop fietsonderhoud

Naast de wekelijkse fietstochten organiseert Meiden Die Rijden ook andere activiteiten, zoals de croissant and ride. Tijdens deze tocht wordt er rustig gefietst en tijd gemaakt voor een croissantje onderweg. Komende zomer staat er een kampeerweekend op de planning, maar daar blijft het wat Ilayda betreft niet bij. “Het lijkt me erg leuk om een groter fietsevent te organiseren, bijvoorbeeld in samenwerking met Alley Cat, waarbij je racend door de stad checkpoints verzamelt. En ik denk na over aanvullende dingen, zoals meedoen aan een workshop fietsonderhoud. Remmen afstellen, oliën of je ketting schoonmaken, volgens mij is het allemaal niet zo ingewikkeld en kunnen we dat prima zelf.”

Drempel wegnemen

Het liefst ziet Ilayda Meiden Die Rijden verder groeien. “Als ik fiets zie ik geen enkele groep zoals wij, met allemaal verschillende fietsen en andere mensen. Dat maakt het zo leuk. Ik hoop echt meer meiden te inspireren om op de fiets te springen en wil de drempel voor ze wegnemen. Fietsen is namelijk beter voor het milieu, goed voor je én het is superleuk.”

Wil je meefietsen met Meiden Die Rijden? Stuur Ilayda dan een berichtje via Instagram: https://www.instagram.com/meidendierijden/.